Hoppa till huvudinnehåll

Arbetarrörelsens stipendier och kulturpriser våren 2020

Publicerad

Lyft fram kulturutövare i arbetarrörelsen! Här är vårens stipendier och kulturpriser som du kan nominera till.

1. ABFs litteratur- och kulturstipendium 2020

ABF har sedan 1949 delat ut ett litteraturstipendium. Från och med år 2014 gjordes stipendiet om till ett litteratur- och konststipendium. Samma år höjdes prissumman till 100 000 kronor. Från och med 2017 är stipendiet ett litteratur- och kulturstipendium. 2020 är det litteraturstipendiet som delas ut.

Arbetarnas Bildningsförbunds litteratur- och kulturstipendium syftar till att uppmärksamma kulturarbetare som skapar och skildrar för att förändra. Det delas ut till personer eller grupper som:

  • inspirerar och ingjuter mod, engagerar och kritiserar
  • visar på vikten av solidaritet
  • med ordets eller konstens hjälp synliggör det osynliga och får oss att förnimma det glömda.

Nominering av bidrag

Nominera före 28 februari. Nominera här: https://response.questback.com/isa/qbv.dll/ShowQuest?QuestID=5303368&sid=k1edANG625

 

2. Arbetarrörelsens kulturpris i Malmö 2020

Känner du någon person eller en grupp i Malmö som kan gestalta morgondagens arbetsliv i ett demokratiskt och solidariskt samhälle?

Arbetarrörelsen i Malmös Kulturpris utdelas av LO-facken i Malmö, Malmö Arbetarekommun och ABF Malmö till den person eller grupp i Malmö som kan gestalta morgondagens arbetsliv, i ett demokratiskt och solidariskt samhälle. Stiftarna vill med kulturpriset lyfta fram kulturutövare inom arbetarrörelsen. 

Nominera så här:

  • Nominera senast 31 mars 2020
  • Maila exp@lo-malmo.se eller skicka snigelpost till LO-distriktet i Skåne, Olof Palmes plats 1, 214 44 Malmö
  • Inkludera: Kontaktuppgifter till dig som nominerar, kontaktuppgifter till den/dem du nominerar, beskrivning av gärningen/motivering till nomineringen

Innehåll och datum

  • Stipendium om 15.000 kr samt ett diplom
  • Stipendiet fördelas mellan en eller flera vinnare
  • Kulturpriset delas ut 1 maj 2020 i Malmö

Facebookevent för Arbetarrörelsens kulturpris 2020.

 

3. LOs kulturpris 2020

LOs kulturpris delas ut i samband med LO-kongressen år 2020. Priset syftar till att uppmärksamma och uppmuntra kulturarbetare som främjar fackföreningsrörelsens grundläggande värderingar om alla människors lika värde och rätt och strävan efter ett jämlikt och jämställt samhälle.

Den här gången utses tre pristagare inom området bild. Med bild avses här målning, foto, teckning och skulptur, dock inte serieteckning eller rörlig bild. Det ska vara en konstnärlig produkt, inte dokumentärt eller annons.

Det kan vara en enskild konstnär eller konstnärsgrupp, nu levande. Bilden ska ha arbetarrörelse-inriktning (vilket den som nominerar också ska förklara i motiveringen).

Nominering av bidrag

Vi tar gärna emot så många nomineringar som möjligt så skicka nu in den/de du tycker är värda priset till kulturpriset20@lo.se senast måndagen den 3 februari 2020.

Läs mer om kulturpriset här.