Hoppa till huvudinnehåll

Hemestra i Värmland del 2

Publicerad

Även om man nu har lyft förbudet mot att resa längre än två timmars bilfärd inom Sverige i sommar kan det vara skönt att semestra på hemmaplan. Det är inte bara billigare, utan också bättre för miljön. Vi får heller inte glömma att vi fortsatt ska stödja våra lokala aktörer för att de ska finnas kvar efter ett tufft ekonomiskt år som ju detta är. Här kommer några hemestertips från kollegorna i Forshaga, Kil och Säffle.

I andra delen av artikelserien Hemestra i Värmland får du tips på saker att se och göra i Forshaga, Kil och Säffle.

Forshaga och Deje

Norra Hyn är en artrik fågelsjö med många häckande arter. Skådar fåglar gör du bäst på morgonen här då tornet är ett så kallat "morgontorn". Norra Hyn ligger mellan Forshaga och Kil. Från väg 62 kör Öjenäsvägen mot Kil och följ skyltar mot Norra Hyn.
För mer information om Norra Hyn - Fågeltornsleden  

Forshaga kommun har Sveriges högsta gran. Granen finns i Mölnbacka och är hela 49,4 meter hög. Granen finns vid Västra Örten, och följer du länken nedan hittar du en vägbeskvning:
https://www.forshaga.se/download/18.66ba7f1316a24a8314798/1555402892386/karta_j%C3%A4ttegran.pdf

I Forshaga kan du hälsa på Tomten! I julstugan finns julsaker till försäljning. Tomten, även kallad Inge i Halla är en av 40 legitimerade jultomtar i Sverige.
Besök Tomtens hemsida

Industribyggnaden fungerar idag som konsthall och en kulturell mötesplats för teater, konst och musik. I ekologiska caféet ”Culinarum” serveras mat, vin, kaffe och härliga bakverk med ett fokus på hållbarhet och medvetenhet där våra självklara val är värmländskt, svenskt, ekologiskt och Fairtrade. Sedan 2019 finns vi med i The White Guide.
http://www.gamlakraftstationen.se/

Kil

Kils golfrestaurang är känd för sin goda och högklassiga mat. Restaurangen har lunchbuffé och ligger vid Kils golfbana. http://www.kilsgolfrestaurang.se/

Kils kommun erbjuder spännande och vackra vandringsleder. Du kommer passera blänande vyer, kulturmiljöer och massor av härlig natur så klart. De flesta av lederna börjar på Frykstahöjden. Hit kommer du genom att ta en promenad från Kils samhälle. 
https://www.kil.se/Boende-miljo--trafik/Miljo/Naturvard/Vandringsleder-i-Kil/Spar-pa-Frykstahojden/

Frykstad-Clara Elfs jernväg var Sveriges första järnväg för allmän trafik. Den gick mellan sjön Fryken i Kil och Lyckan i Forshaga. Den 5 maj 1849 togs det första spadtaget och den 5 september samma år stod den klar. Sträckan trafikerades mellan 1849 och 1871. Man fraktade  passagerare, järn, skogsprodukter och spannmål.
För mer information kontakta: Café Freja, 070-484 95 95.

Säffle

Säffles gamla vattentorn byggdes 1914 och är 45 meter högt. Arkitekten Ivar Tengbom ritade tornet som sedan 2016 är en välbesökt konsthall. Vattentornets dörrar slås upp för säsongen 5 juni 2020. 
Vattentornet

Vandra i Säffle. Följ länken för att se var du kan uppleva härlig natur i Säffle med omnejd. 
https://saffle.se/download/18.2eea064e16f19b7d4ad2cb4f/1578577577073/Sa%CC%88ffle_vandringsguide_170x237_webb.pdf

Ett konditori med anor. Konditorirörelsen i Viktorinska huset är numera sannolikt den affärsrörelse i Säffle som varit längst tid i en och samma lokal. Ett mysigt café som varit igång sedan 1907. 
http://holgerskonditori.se/