Till sidans huvudinnehåll

De är här: Vilka var de judiska kvinnorna?

Året var 1945 och andra världskriget hade precis tagit slut. I juli stannade ett tåg till på Herrhagen i Karlstad och av klev eller bars kvinnor som överlevt Förintelsen. I sommar inleder ABF Värmland tillsammans med polsksvenska skribenten Karolina Dzieciolowska ett nytt projekt som fått namnet "De är här".

Publicerad 2023-05-17

Det finns sexton likadana gravstenar på den judiska begravningsplatsen i Karlstad. De berättar om unga kvinnor. Namn, efternamn, födelse- och dödsdatum samt Davidsstjärnor är ingraverade i stenen.

I juli 1945 anlände den första gruppen av cirka 300 kvinnliga överlevande från koncentrationslägret Bergen-Belsen till Karlstad. Merparten var polska judinnor och de var allt från barn till gamlingar. Eftersom de var fullständigt utmattade behövde de behandling. I Karlstad fungerade Herrhagskolan som beredskapssjukhus.

Alla kvinnor återhämtade sig inte. Vi vet väldigt lite om de sexton judiska kvinnorna utöver det som står på gravstenarna. Men vi vet att de är offer för Förintelsen. Före kriget levde de ett liv som vi. Var kom de ifrån? Vilka språk talade de? Hur såg deras vardag ut? Vilken kultur kallade de sin egen?

År 2006 genomförde studenter från Karlstad, under handledning av Christer Mattsson, ett projekt tillägnat händelserna som ”förde krigets sanna ansikte till Karlstad”. De hittade fakta och och vittnen, och berättelserna finns att läsa i boken ”Till Herrhagen klockan 13.24”. På Herrhagskolans vägg hänger en minnestavla. Får dessa handlingar oss att minnas? Är Förintelsen en del av lokalhistorien?

Nästan tjugo år senare vill vi reflektera över vad minne är, hur vi underhåller det och varför vi behöver det. Vi vill möta dessa frågor genom att försöka hitta information om de kvinnor som begravdes för åttio år sedan på den judiska begravningsplatsen i Karlstad. Vi vill reflektera över vad minne är, hur vi underhåller det och varför vi behöver det?

Projektet involverar såväl forskning som workshops och kreativt arbete med unga och äldre. Initiativtagare till projektet är Erika Bergkvist och Karolina Dzieciolowska och det görs i samverkan med bland andra ABF Värmland.

Vill du veta mer eller har du uppgifter du vill dela med dig av? Mejla till erika.bergkvist@abf.se.

Dela artikeln