Till sidans huvudinnehåll

Projekt hos ABF Värmland

Utöver studiecirklar, kulturarrangemang och annan folkbildning bedriver ABF Värmland även verksamhet i projektform. Här kan du läsa om våra pågående projekt men även ta del av våra avslutade projekt

Våra pågående projekt

De är här

Året var 1945 och andra världskriget hade precis tagit slut. I juli stannade ett tåg till på Herrhagen i Karlstad och av klev eller bars kvinnor som överlevt Förintelsen. Sommaren 2023 inledde ABF Värmland tillsammans med polsksvenska skribenten Karolina Dzieciolowska ett nytt projekt med namnet ”De är här”.

Läs mer om starten av De är här
tre äldre kvinnor i färgstarka kläder kramar om varandra och skrattar hjärtligt

Läsglädje för äldre

Läsglädje för äldre är ett projekt som handlar om att pensionärer på frivillig basis läser för andra äldre med olika funktionsnedsättningar.

Det är ett samarbete mellan studieförbund, Region Värmland, samt Pensionärsorganisationerna SPF och PRO. Det startade som ett regionalt projekt under 2010-2012 och har blivit en långsiktig verksamhet som fortsatt ute i kommunerna.

Några av våra avslutade projekt

Bild en folksamling som sitter i ett caé och lyssnar på en föreläsning. En äldre dam sitter ensam i mitten vänd mot kameran

Vänner för livet

Vänner för livet var ett hälsofrämjande arvsfondsprojekt och ett samarbete mellan studieförbundet ABF och Studieförbundet Vuxenskolan. Projektet genomfördes 2020-2023. Här skedde brevväxling mellan seniorer och femteklassare, mötesplatser skapades, utflykter, workshops och studiecirklar genomfördes.

Läs mer om Vänner för livet här
äldre man tittar fokuserat på sin mobiltelefon

Lära för livet – Socialstyrelseprojekt

Under hösten 2022 drev vi projektet Lära för livet med stöd av Socialstyrelsen. Projektets huvudmål var att minska ofrivillig ensamhet bland äldre (62+). De kommuner som ingick var Filipstad, Storfors, Forshaga, Årjäng, Grums och Eda. Lära för livet omfattades av två delprojekt där ena delen var studiecirklar inom den digitala världen och den andra var ett samarbete med lokala biografer där deltagarna fick se film tillsammans som följts av gruppdiskussioner tillsammans med en samtalsledare. Ett uppskattat projekt som nådde mer än 300 deltagare i de sex kommunerna.