Till sidans huvudinnehåll

Utbildningsresor

Res i Förintelsens spår

ABF Värmland erbjuder privatpersoner, kommuner, fackförbund, föreningar och andra organisationer att under en eller ett par dagar göra en resa till Polen eller över gränsen och in i Norge. Välkommen med din intresseanmälan!

Vi möter dagligen olika former av antidemokratiska yttringar i form av rasism och främlingsfientlighet och vi får ofta via media information om brott med nazistiska förtecken. Därför är det än viktigare idag att vi arbetar med vår demokrati och de rättigheter och skyldigheter den ger oss.

För många av de som deltagit i studieresorna har det varit upptakten till ett aktivt arbete på olika sätt på hemmaplan – arbete av såväl förebyggande karaktär som mer akuta insatser när något händer på den egna skolan eller i den egna kommunen. Vi är övertygade om att arbete mot rasism, nazism och främlingsfientlighet måste ske lokalt.

Vi anpassar resan efter era önskemål både gällande längd på resan, mat och innehåll. Hör av er om ni frågor till erika.bergkvist@abf.se

Intresseanmälan: Resa i Förintelsens spår 2025

Nu finns ett datum för en i Förintelsens spår i Polen 24-28 september 2025.

Läs mer här

Res till Polen

Östra Polen

Warszawa Här finns Polin, det judiska museet i Polen som är väl värt ett besök om man vill lära sig mer om judarnas historia. Här kan vi vandra den väg judarna tvingades gå i Warszawa från som avslutades vid Umschlagplatz. Vi besöker också resterna av ghettomuren.

Treblinka Förintelselägret Treblinka, där 900 000 människor, varav en stor majoritet var judar, mördades är en självklar plats att berätta om och besöka då vi befinner oss i Warszawa.

Lublin Vi besöker TeatrNN, där vi guidas av lokala guider. Här kan vi enkelt åka till byn Josefow, där cirka 1500 människor, merparten judar, mördades i skogen utanför byn av så kallade Einsatzkommandon.

Lodz En betydelsefull plats på många sätt för både Polen och historien om Förintelsen. Där besöker vi Radegast, där judarna som skulle föras till sin död lastades in i järnvägsvagnar. Vi besöker också den judiska begravningsplatsen.

Krakowregionen och Södra Polen

Krakow En av Polens vackraste städer blir utgångspunkt då vi reser i södra Polen. Staden är viktig ur historisk synpunkt. Det är bland annat här som filmen Schindlers list utspelar sig.

Auschwitz I och Birkenau De mest kända lägren och synonymt med Förintelsen för många. Vi besöker båda lägren och guidas av personer som jobbar för museet.

Chelmno Det första Förintelselägret i Polen är en plats vi ofta besöker under våra resor då den är en viktig del för att försöka förstå Förintelsen och alla dess grymheter.

Zbylitowska Gora En av alla avrättningsplatser i en vacker glänta i skogen. Här finns flera hundra barn begravda och platsen är en stark påminnelse om något som aldrig får hända igen.

I resorna till Polen ingår:

  •  Transfer från Karlstad till och från flygplatsen
  •  Flyg tur och retur
  •  Buss i Polen
  •  Samtliga eller vissa måltider beroende på vad man bokar
  •  Samtliga guidade turer
  •  Boende

Enkelrumstillägg tillkommer alltid.

Res till Norge och gränsen

En resa i Förintelsens spår till gränsen och vårt västra grannland Norge.

ABF Värmland erbjuder privatpersoner, kommuner, organisationer och föreningar att under en eller ett par dagar göra en resa över gränsen och in i Norge.

Efter nazisternas ockupation av Norge den 9 april 1940, upplevde de norska judarna begränsningar och förföljelse i sin vardag. Förföljelsen slutade den 26 november 1942 med att 532 judiska norska medborgare fördes med MS Donau från Oslo till förintelselägret Birkenau dit de anlände den 1 december kl 21.00. Samma kväll blev samtliga kvinnor och barn mördade i en provisorisk gaskammare.

Av de 532 judarna med norskt medborgarskap som fördes till Birkenau överlevde endast 8 personer. Samtidigt, som den förföljelse som slutade med färden till Birkenau, pågick det också en smuggling över gränsen till Sverige av judar som därmed överlevde kriget. Om detta kommer denna dag i Oslo att handla om.

Resans innehåll:

  • Besök på HL-sentret i Oslo för att se en utställning om Förintelsen.
  • Vi följer en judisk flicka och hennes öde i det ockuperade Oslo. Vi besöker platser som var viktiga för henne och hennes familj fram till att de steg på MS Donau i Oslos hamn.
  • Besök på den judiska begravningsplatsen i Oslo.
  • Vandring över gränsen från Norge till Sverige. Här följer vi en av de rutter som smugglarna tog för att få in norska judar eller motståndsmän i Sverige.
Monument för de dödade under förintelsen
Gravstenar
Bild på taggtråd
Gravbäddar