Till sidans huvudinnehåll

Projektet Vänner för livet

Vänner för livet var ett 3-årigt arvsfondsprojekt som drevs av ABF Värmland i samarbete med studieförbundet Vuxenskolan samt Suicide Zero. Det var ett hälsofrämjande projekt som skulle bidra till att motverka den ofrivilliga ensamheten hos äldre.

Publicerad 2023-12-21

Bild en folksamling som sitter i ett caé och lyssnar på en föreläsning. En äldre dam sitter ensam i mitten vänd mot kameran

Projektet drevs i sex kommuner i Värmland, Karlstad, Säffle, Arvika, Kristinehamn, Kil och Munkfors. Under sina tre år, 2020-2022, skapades det bra relationer med kommuner och andra verksamheter och föreningar. Samverkan var det viktigaste i arbetet med att minska den ofrivilliga ensamheten hos äldre.

Ett Vänner för livet Café arrangerades i samarbete med Karlstad kommun och Röda korset. Där träffades cirka 40 pensionärer varje vecka. Där erbjöds olika föreläsare och underhållare.

Fler studiecirklar och volontärsgrupper hade startats på äldreboenden, där man såg att den ofrivilliga ensamheten var stor. En studiecirkel med brevskrivning mellan en grupp från PRO Kil och en skolklass i Karlstad blev väldigt lyckad, och en studiehandledning hade tagits fram.

18 november 2023 hade projektet sin slutkonferens på Värmlands Museum och under december 2023 avslutades projektet.

Vänner för livets Facebooksida

Dela artikeln