Hoppa till huvudinnehåll

Lena Kallenberg får Ivar Lo-priset

Publicerad

Författaren Lena Kallenberg är mottagare av fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris 2020. Hon får priset för sitt gestaltande av individer som skapat och brottats med välfärdsstaten. Priset, uppkallat efter den berömda arbetarförfattaren Ivar Lo-Johansson, delas ut den 23 februari.

Lena Kallenberg föddes 1950 i Stockholm. Hon debuterade 1983 med barnboken Barnens flora, med Bisse Falk som medförfattare. Kallenberg har sedan dess skrivit ett stort antal barn- och ungdomsböcker, senast Rackarns dotter 2003. Som vuxenförfattare debuterade hon 1993 med romanen Den röda skålen.

– Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris 2020 går till Lena Kallenberg för ett författarskap som ger gestalt åt individer, såväl verkliga som fiktiva, som skapat och brottats med välfärdsstaten. Ofta är gestalterna kvinnor, både starka subjekt och personer i samhällets marginaler, skriver LO i ett pressmeddelande.

Lena Kallenberg är uppmärksammad för sina Stockholmsskildringar, bland annat i romaner som Apelsinflickan, Stockholmskärlek och Coola krogen. Lena Kallenberg har också arbetat som städare, barnsköterska, tvättbiträde och servitris. Hon bor och arbetar i Stockholm och i Söderbärke.

Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris är ett av Sveriges största litterära priser och instiftades 1986. Det har till syfte att stödja och stimulera litteratur som för vidare den realistiska tradition som bar upp Ivar Lo-Johanssons författarskap. Prissumman är 125 000 kronor. Prisutdelningen sker på Ivar Lo-Johanssons födelsedag den 23 februari 2020.

Foto: Leif Krohn Ørnelund, Eva Wernlid