Hoppa till huvudinnehåll

ABF släpper ny AI-app i samband med Bokmässan

Publicerad

Artificiell Intelligens (AI) i olika former är på allas läppar dessa dagar. Nu har ABF tagit fram en novellgenerator som hjälper dig att upptäcka och utveckla skrivandet. Novellgenerator är framtagen tillsammans med produktionsbolaget Epic Aura Studios. Appen är tänkt att fungera som ett komplement till ABFs studiecirklar i skrivande.

Laptop med novellgeneratorn på skärmen

Oavsett om du är en inbiten förespråkare för artificiell intelligens (AI) eller en skeptiker, finns det ingen tvekan om att den har blivit en omistlig del av vår vardag. Vi möter AI i våra telefoners appar, i programvaran på våra datorer och till och med i de senaste bilmodellerna.

- AI finns överallt och är här för att stanna. Nu tar ABF (Arbetarnas Bildningsförbund) ett steg in i AI-världen genom att lansera en helt ny AI-tjänst: ABF novellgenerator, säger Annika Eriksson, projektledare för ABF på Bokmässan.

Novellgeneratorn: en vidareutveckling av AI-chattar

ABFs novellgenerator är en vidareutveckling av de AI-chattar som blivit allt mer vanliga under det senaste året. Appen är byggd för att användas i desktop-format och till sin hjälp i utvecklingen har ABF haft Epic Aura Studios som är ett produktionsbolag som bland annat designar och bygger pedagogiska och domänspecifika webbapplikationer och plattformar med integrerade AI-verktyg.

Visionen: demokratisering av teknologin

Vi vill inte bara bygga tekniska lösningar utan har också en vision om att demokratisera teknologin, jobba för inkludering, innovation och tillgänglig utbildning. Vi vill skapa meningsfulla och berörande upplevelser som förenar teknik och storytelling i alla former, säger Ali Quraishi, VD Epic Aura Studios AB.

Verktyget, som är tillgängligt online, öppnar upp möjligheten att komponera noveller i en mängd olika genrer, allt från spännande deckare och hjärtevärmande feelgood till futuristisk sci-fi och skrämmande skräckberättelser.

Det som verkligen sätter ABFs novellgenerator i en klass för sig är dess förmåga att inte bara generera text, utan att också ge användaren kontroll över berättelsen. Du kan skapa egna karaktärer, målande miljöbeskrivningar och styra novellens huvudsakliga berättelse. 
Samtidigt guidar den dig genom alla steg med råd och exempelbeskrivningar.

Främjar kreativt uttryck

Novellgeneratorn är designad för att uppmuntra människor att bli mer aktiva i sitt kreativa uttryck, och är en enkel och rolig metod för att utforska sitt skrivande, oavsett tidigare erfarenhet.

-I varje människa bor en berättelse, men det är inte alltid man har verktygen för att kunna berätta den. Därför har vi skapat ABFs novellgenerator för att hjälpa den skrivsugne att komma igång och berätta just sin berättelse, menar Annika Eriksson.

En resurs för skrivande studiecirklar

Novellgeneratorn är inte bara ett roligt verktyg att experimentera med på egen hand, det är också en utmärkt ingång till studiecirklar i skrivande. Den är avsedd att vara ett komplement till ABFs skrivarcirklar och kan hjälpa deltagarna att komma igång med sina första utkast. Sedan kan de fortsätta att utveckla och finslipa sina berättelser tillsammans med ABFs duktiga pedagoger.

Novellgeneratorn lanseras på Bokmässan i Göteborg 28 september–1 oktober där besökarna kommer att få prova på att skapa egna noveller.