Hoppa till huvudinnehåll

ABF ställer om till folkbildning på distans på grund av Coronaviruset

 

ABF i Uppsala län väljer att tillfälligt ändra fokus och kommer att med omedelbar verkan uppmuntra alla aktiva cirkelledare att ställa om sina “vanliga” cirklar till distanscirklar. Man inleder också en informationskampanj för att beskriva hur folkbildning på distans kan bidra till att upprätthålla kontinuitet, sociala kontakter och motverka negativa effekter av de restriktioner kring umgänge som följer i Coronakrisens spår. Flera av ABFs medlemsorganisationer har redan ställt om till distanscirklar för att upprätthålla det demokratiska lärandet och även börjat planera kulturevenemang, föreläsningar och seminarier som kan ske digitalt. 

 

”Många av våra deltagare inom folkbildningen vill fortsätta sina studiecirklar och har efterfrågat sätt att göra det på trots att man inte längre kan träffas hos oss eller i sina föreningslokaler som tidigare. Jag tror inte studieträffar och kulturaktiviteter via dator och telefon helt och fullt kan ersätta det personliga, fysiska mötet men det kan vara en krycka under krissituationer som denna. Folkbildningen har alltid haft en stark ställning i många människors liv och bidragit till meningsfullhet och livskvalitet, nu är inget undantag. ABF behöver stå stadigt och fortsatt vara en trygg och trovärdig samhällsaktör, Coronaviruset till trots. Att stötta våra deltagare och medlemsorganisationer i att kunna fortsätta att vara aktiva inom folkbildningen är att visa omsorg om dem som individer och organisationer men också om samhället som helhet”, säger Louise Michaelsson, ombudsman och chef för ABF i Uppsala län.

 

ABF har samlat människor under folkbildningens paraply i mer än hundra år. Vi välkomnar alla som delar vår värdegrund, även de som inte tidigare är bekanta med studiecirkeln, in i den digitala folkbildningsvärmen. Vi kommer att jobba hårt för att skapa möten mellan människor, trots att vår fysiska rörelsefrihet har begränsats.

 

För mer information om hur du kan genomföra en cirkel på distans, besök följande sida:

www.abf.se/uppsala/digitalfolkbildning

 

Vill du veta mer? Kontakta kommunikationsansvarig Påhl Sundström (telefon: 070-267 82 90, e-post: pahl.sundstrom@abf.se) eller ombudsman Louise Michaelsson (telefon: 070-319 17 11, e-post: louise.michaelsson@abf.se)

ABF i Uppsala län

Längtar du efter att förverkliga en idé tillsammans med dina vänner? Eller är ni redan en etablerad förening som vill utvecklas till nästa steg? Låt oss hjälpa till. ABF är landets största studieförbund och med mer än hundra år av folkbildning i ryggen så kan vi det mesta om föreningsutveckling, kulturarrangemang och studiecirklar. Med kontor i sju av länets åtta kommuner har vi goda förutsättningar att stötta dig som vill vara med och fylla Uppsala län med skapande, lärande och kultur.

Här finns vi: