Hoppa till huvudinnehåll

ABF Kalmar län

Välkommen till ABF Kalmar län. Vad drömmer du om att lära dig? Här kan du testa nytt, förstå mer och utvecklas som person. Vad är du nyfiken på? Sök bland kurser/studiecirklar, föreläsningar och evenemang. Kasta dig ut på ett äventyr.

Folkets röst - en dag om inflytande & demokrati

Folkets röst – en dag om inflytande och demokrati.

Torsdagen den 11 november bjuder Högsby kommun och det lokala folkbildningsrådet i mellersta Kalmar län in dig till biblioteket i Högsby och en eftermiddag om hur din röst påverkar, även när det inte känns så.

Medverkar gör en rad föreläsare som pratar om påverkan ur flera olika synvinklar, samtidigt som du också kommer kunna träffa representanter för studieförbunden och RF SISU som berättar om hur de kan bidra till din och andras möjlighet att växa och göra din röst hörd.

Vi bjuder på fika under eftermiddagen. 

Program:

15:00    Inledning

15:15-16:00      Greppa tekniken – Elisabeth Wall
Hur gör jag när allt blir mer digitalt? Vad betyder Wi-fi, appar, molntjänster och alla andra begrepp man hör? Hur kan tekniken underlätta min vardag och hur påverkas demokratin av teknikutvecklingen. Under denna föreläsning guidar Elisabeth Wall från Studieförbundet Vuxenskolan dig igenom teknikens ibland obegripliga värd.

 

16:30-17:15      Demokrati ur ett feministiskt perspektiv – Zaynab Ouahabi
Sedan urminnes tider har kvinnor – i Sverige och i världen – kämpat för sina rättigheter. Hur kommer det sig att 2021 diskuteras fortfarande hur kvinnor ska eller inte ska klä sig? Många gånger förs samtal om, för och överhuvudet på i stället för med kvinnor. Vad innebär det för demokratin, och kvinnors fri- och rättigheter? Zaynab Ouahabi är retoriker, folkbildare, förkämpe för mänskliga rättigheter och språkvetare. Under en timme reder hon ut några av de frågetecken som ofta kommer upp där demokratin diskuteras ur ett feministiskt perspektiv.

 

18:00    Från armborst till plakat. Demokratin 100 år, människor & händelser i Kalmar län – Peter Danielsson
Historikern och antikvarien Peter Danielsson berättar historien om Kalmar läns väg från 1500-talets slagfält till demokratins genomslag under 1900-talets första hälft. Följ med på en resa genom vår lokala historia.

 

Varmt välkommen att delta.

Till föreläsningarna är det begränsat antal platser så kom i tid.

 

ABF, Bilda, Folkuniversitetet, NBV, RF SISU, Sensus, Studiefrämjandet, Studieförbundet Vuxenskolan och Högsby kommun.