Satsningen inleddes med en kort online introduktionskurs i början av året. Fördjupningskursen “Ekopedagogik –för rättvis och hållbar omställning” genomförs i hösten i form av två träffar på Brunnsviks folkhögskola utanför Ludvika, samt ett antal online-träffar. Den är öppen för alla som vill fördjupa sig i hållbart lärande för både grupper och organisationer.
– ABF söker vägar för att fördjupa engagemanget och vidga samarbetet kring hållbarhetsfrågor. Det behövs en ekologisering av folkbildningen. Då är det naturligt att inspireras av Freire vars frigörande pedagogik betytt så mycket för svensk folkbildning. I ekopedagogiken möts frågorna om hållbarhet, social mobilisering och klimaträttvisa, säger Herman Geijer, ansvarig för hållbarhetsfrågor på ABFs förbundsexpedition.
– Idag hotas folkbildningen av totalitära krafter. Då är det viktigare än någonsin att bygga allianser för att värna den. Tillsammans kan vi visa dess betydelse för att möta och hantera vår tids stora ödesfrågor kring klimat, miljö, rättvisa och demokrati. Ekopedagogiken kopplar samman dessa frågor genom att värna såväl mänskliga rättigheter som naturens rättigheter, säger Nikolas Berg, kursledare och medgrundare av Medskaparna.