Text: Elisabet Wahl
Foto: Stefan Bladh
FÖNSTRET: Matglädje – tillsammans
Det lagas mycket mat i ABFs regi – det finns cirklar landet över i allt från japansk och koreansk mat till nybörjarcirklar och träffar för dem som vill lära sig svårare rätter.
En av dessa cirklar hålls i den lilla byn Tensta, norr om Uppsala. Där doftar det ljuvligt från spisarna i kurslokalen när Fönstret hälsar på.
– Men det är gemenskapen som är det viktigaste med våra träffar, speciellt för de som blivit ensamma, berättar Harald von Schlippenbach.
Publicerad 2024-07-04
Artikeln handlar om en matlagningscirkel för PRO där äldre lär sig att laga mat under ledning av en utbildad kock.
– Ska jag klafsa ut det här på plåten nu då? frågar Göran Blomqvist och tittar ner på den gyllene röran i kastrullen som doftar mandel och socker.
– Matsked. Använd en matsked! ropar Norbert Stoll och låter uppmuntrande och förmanande på samma gång.
Tanken är att mandelröran först ska gräddas och sedan direkt när den kommer ut ur ugnen läggas på glas för att stelna i en korgform. Vi är tio personer på plats så smeten fördelas metodiskt ut i tio små runda klickar.
Vi befinner oss i bygdegården i Tensta, några mil norr om Uppsala. Bygdegården ligger vackert bredvid kyrkan och är en gammal skola som byggts om. Precis som många andra onsdagar är det full fart i köket när den här cirkeln träffas. Den hålls i PRO Vattholmas regi och deltagarna är alla män.
Riktig kock som leder
– Det är väldigt kul att träffas så här. Vi lagar så mycket rolig mat också eftersom vi har en riktig kock med oss, säger Christer Blom.
Kocken han pratar om heter Norbert Stoll. Han har ägnat sig åt matlagning hela sitt yrkesliv, både som kock och som lärare. När han själv blev pensionär gick han med i PRO och insåg att här skulle han kunna hjälpa till med något han redan kan.
– Den här cirkeln funkar jättebra! När man jobbar med äldre måste man ta det lite lugnt och kanske förklara mer, men alla är väldigt duktiga.
Vad lagar ni för mat?
– Det är en blandning: Lite modernt och lite säsongsbetonat. När det är påsk lagar vi lamm till exempel och vid jul gör vi julmat.
Hjortron i mandelkorgar
På menyn i dag står en blandning av rätter som känns passande för den vår som försiktigt börjar smyga sig på allt mer. Till förrätt serveras sparrispaj, huvudrätten är baconlindade laxtournedos och till dessert blir det hjortronparfait i mandelkorgar.
– Vi börjar alltid med att gå igenom menyn och pratat om vad som är viktigt med varje rätt. Sedan delar vi upp oss. Har man gjort kött förra veckan, gör man något annan denna vecka. Jag brukar visa några olika tekniker också, nu visade jag hur man bäst filerar lax, berättar Norbert.
Den som får sparrispajen som sitt ansvar är Lennart Karlsson. Det är hans tredje gång i cirkeln och han menar att det här är ett bra sätt att lära sig när man inte är så van vid matlagning.
– Jag är väldigt mycket nybörjare faktiskt, så jag är nog lite obekväm i köket. Jag har en fru som är jätteduktig på att laga mat, så det har inte blivit att jag gjort det så mycket. Men det här känns som en bra möjlighet att förbättra sig.
Märks att alla trivs
Det märks att det här är en cirkel där deltagarna trivs i varandras sällskap. Det munhuggs, skämtas och pratas hela tiden. Att matlagning ofta handlar om att hitta lösningar märks när sanningens minut kommer för mandelkorgarna. De glas man tänkt lägga kakorna på är lite för höga så kanterna bryts av och ramlar ner. Snabbt är någon där och letar rätt på mindre föremål som korgarna kan vila på.
”Det märks att deltagarna trivs. Det munhuggs, skämtas och pratas hela tiden.”
Till slut är maten klar och under överinseende av Norbert görs tallrikarna i ordning.
– Man måste ha fantasi. Jag brukar säga att som kock är man också något av en konstnär, förklarar han när vi frågar vad hemligheten bakom en riktig snygg uppläggning är.
De tre rättarna smakar fantastiskt, men som man kan misstänka är det inte bara matlagningen i sig som är poängen med den här cirkeln.
– Att få vara tillsammans med andra är också viktigt, så på så sätt fyller den här cirkeln och stor funktion. Speciellt för de som har blivit ensamma, säger Harald von Schlippenbach.
Precis som de andra deltagarna får Fönstret med sig recepten hem. Har man varit med några år har man alltså en riktigt fin receptsamling hemma.
– Det blir som en riktig receptbok. Norbert kan ju så mycket, jag tycker alla rätter bara smälter i munnen. Så har ni vägarna förbi nästa onsdag är det bara att komma in, då är vi här och lagar mat igen.