Hoppa till huvudinnehåll

”En styrka för Sverige att en svetsare kan bli statsminister”

Publicerad

Idag är det 31 dagar kvar till valet. En majoritet unga svenskar tycker att experter ska fatta alla politiska beslut. Det är en farlig utveckling. Att en svetsare kan bli statsminister är en styrka för Sverige, säger Helén Petterson, förbundsordförande för ABF.

En majoritet av unga svenskar tycker att experter ska ta besluten och hälften tycker att de som inte kan något om politik inte ska ha rösträtt. Det visar en färsk undersökning från analysföretaget Kairos Future, rapporterar ETC. En farlig utveckling enligt Helén Pettersson, förbundsordförande för ABF och riksdagsledamot för Socialdemokraterna, som själv har en bakgrund som städare.

– Det är en styrka för Sverige att även en svetsare kan bli statsminister. För mig handlar demokrati främst om delaktighet. Ett samhälle där alla är med. Så är det inte idag, många känner sig utanför. Det är oroväckande, för det ökar grogrunden för extremism. Därför måste vi uppmuntra fler människor till att ta plats. Demokratin ska inte bara vara till för ett fåtal PR-konsulter och lobbyister. Demokratin ska vara till för alla.

Helén Pettersson har själv inte en akademisk bakgrund. Vägen till riksdagen har istället gått genom fackföreningsrörelsen och folkbildningen. Efter högstadiet i Umeå började hon jobba som städare. I fikarummet blev hon värvad till Hotell- och restaurangfacket, där hon sedan blev fackligt aktiv. Helén läste sedan in gymnasiet på Brunnsvik folkhögskola utanför Ludvika. Där läste hon allmän linje med arbetarrörelseinriktning, diskuterade politik och kände hur saker och ting föll på plats.

– Det är det fina med folkbildningen som sker i studieförbunden och folkhögskolorna. Det spelar ingen roll hur många böcker som stod i bokhyllan när du var liten. Där får alla chansen att lära sig hur man kommer till tals. Därför är det viktigt med fortsatt stöd till folkbildningen. Speciellt om vi vill trygga en demokrati som bärs upp av vanligt folk, och inte bara av en liten elit. För tillgång till kunskap kan inte bara reserverat för några få som läser på universitet. Alla borde få möjlighet att växa som människa och påverka samhället.