Hoppa till huvudinnehåll

”Låt nazisterna demonstrera på en åker”

Publicerad

Många har upprörts över att nazister fått tillstånd av polisen att sprida hat och hot på öppen gata. Men går det att bekämpa högerextremismen med hjälp av lagboken? – Jag tycker nazister ska få demonstrera. Men i sådana fall på en åker två mil utanför Sveg, säger Silas Aliki, jurist och föreläsare på Akademin för Rörelsejurister.

Andra upplagan av Akademin för Rörelsejurister  är i full gång. Under tre fullspäckade dagar samlas ett tjugotal jurister och aktivister för att diskutera hur var och en kan använda juridiken i sitt sociala engagemang.

Aylin Bahmanyar studerar juridik på masternivå och Silas Aliki, en av föreläsarna, är verksam jurist och grundare av Folkets Juristbyrå – Sveriges första juristbyrå med fokus på hbtq-personer.

En fråga som är uppe på tapeten är huruvida nazister ska få tillstånd att marschera på öppen gata. Går det att bekämpa högerextremismen med hjälp av juridiken? Och vill vi ens det?

– Personligen så tycker jag att nazister ska få demonstrera. Yttrandefrihet och organisationsfrihet har ett överordnat värde. Det man istället kan göra, så som Polismyndigheten gjorde förr, är att man låter dom demonstrera på en åker två mil utanför Sveg. Då kommer man undan all den här snyftpolitiken som de högerextrema använder sig av idag och så slipper människor bli hotade till livet, säger Silas Aliki.

Enligt både Aylin och Silas kan en eventuell ny lagstiftning som förbjuder våldsbejakande extremism riskeras att användas som ett vapen för att försvåra arbetet även för progressiva organisationer inom exempelvis miljö- och djurrättsrörelsen. Enligt dem är det dessutom naivt att tro att det går att förbjuda rasism.

– Nya lagar är inte rätt verktyg för att försöka stoppa högerextremismen. Det behövs mer aktivism, organisering och mobilisering för att komma åt problemet. Rasism är inte en viss organisation som går att förbjuda, rasism är en maktstruktur, säger Aylin Bahmanyar.

ABF är, tillsammans med Hyresgästföreningen och tankesmedjan Arena Idé, samarbetspartner till Akademin för rörelsejurister.

I bild: Aylin Bahmanyar och Silas Aliki.