Hoppa till huvudinnehåll

ABF Sörmland ska utbilda 20 antinazistiska folkbildare

Publicerad

ABF Sörmland ska under våren 2019 utbilda 20 antinazistiska folkbildare. Kursen hålls i Eskilstuna och tanken är att skapa ett regionalt team med personer som kan folkbilda om nazismens historia och antinazistiska strategier.

Utbildningen tar avstamp i frågan hur nazisterna kunde komma till makten i Tyskland och följer sedan en tidslinje till vår tid och samtida nazistiska rörelser i Sverige och Europa. Bland de som kommer att gästföreläsa på utbildningen finns bland annat författaren Göran Rosenberg, förintelseöverlevaren Tobias Rawet och Eskilstuna-Kurirens tidigare medarbetare Mathias Ståhle, som Guldspadebelönades för sitt avslöjande reportage om Trollfabriken.

– För oss är det viktigt med den lokala förankringen, även när vi pratar om den stora världen utanför Sörmland. I vårt närområde finns mycket kunskap att hämta och många att inspireras och lära av, säger Fredrik Pettersson, ombudsman på ABF Sörmland.

Utbildningens syfte är att ge deltagarna en bred kunskapsbas kring nazismens historia, förintelsen och nutida nazistiska rörelser och även kunskaper om folkbildningens verktyg och principer. Förutom flera föreläsningar, består träffarna i övrigt av seminarier och en del hemstudier i form av läs- och skrivuppgifter mellan träffarna.

Ladda ner kursinformation (PDF 2,15 MB)