Hoppa till huvudinnehåll

Blankspot på resa genom Sverige

Publicerad

En resa i Nils Holgerssons spår, 100 år efter Selma Lagerlöfs bok. Så kan man sammanfatta Blankspots tvååriga journalistiska projekt ”Verkliga Sverige”. Med reportageserien vill Blankspot söka dagens svar på de utmaningar Lagerlöf beskrev i sin bok. Resan sker i samarbete med ABF och den digitala gåsen befinner sig just nu i Blekinge.

Finns det någon likhet mellan utmaningarna vi har idag och de som beskrevs för 100 år sedan? Vilka frågor påverkar egentligen människors liv här och nu? Ser bildningsbehoven likadana ut? Var finns kunskapsklyftorna? Hur kan man förklara skillnaderna i demokratisk delaktighet?

Med journalistiken som medel vill Blankspot lyfta fram fler röster och ge en bild av vardagen med perspektiv, sammanhang och nyanser. Reportageserien ska pågå under tre år och den röda tråden är att 100 år senare besöka de platser och landskap som Selma Lagerlöf skrev om.

Nils Holgerssons underbara resa skrevs på uppdrag av folkskollärarna, för att folkskolorna sökte nya sätt att öka bildningsnivån bland de barn som hade minst ekonomiska resurser. I en berättelse fylld av fantasi gavs sedan tanken frihet och demokratin luft under vingarna.

De förändringar Sverige går igenom idag, från industri- till kunskapssamhälle, medför både utmaningar och möjligheter. Globalisering, urbanisering och digitalisering skapar klyftor, men även hopp och framtidstro. Detta ska Blankspot försöka belysa på ett rättvisande sätt.

Läs mer om projektet på Blankspots hemsida.