Hoppa till huvudinnehåll

Din mikro kan bli en smyckesfabrik

Publicerad

För att blåsa glas krävs en stor och varm ugn. För att rucka lite i kanterna räcker det med bara en mikrovågsugn. Genom glasfusing kan man skapa sina egna glassmycken i hemmet.


Tekniken glasfusing går ut på att värma upp
mindre glasbitar tillräckligt mycket för att kunna sammanfoga, pressa och forma dem till smycken, pynt och annat. Till skillnad från glasblåsning, där man jobbar med glasmassa som är varm, använder man i glasfusing skivor som man skär, kombinerar och sedan bränner till en ny glasskiva.  

När man glasfusar i mikrovågsugn arbetar man med en så kallad Hot Pot. En liten ugn som man ställer in i mikron. Hot Potens arbetsyta är cirka 10×10 cm. En bränning i mikron tar cirka 15 minuter, sedan måste glaset svalna i en timme.

Björn Karlsson leder ABF Skaraborgs cirkel i glasfusing med mikro. Enligt honom krävs det bara lite returglas och en överbliven mikrovågsugn för att sätta igång smideriet. Och den som tror att smält glas innebär glödheta och frustande ugnar, kan vara lugn.

– Det enda man måste tänka på är att man inte kan köra mat i samma mikrovågsugn som man har börjat att bränna glas i, säger Björn.

Finns inga som helst hälsorisker?
– Nej, eller alltså, när man jobbar med glasfusing ska man tänka på att det kan vara vasst samt att ugnen är varm. Det som kan vara en hälsorisk är det pappret man lägger under glaset när man bränner. Det är till för att skydda plattan under så att inte glaset smälter fast. Under bränningen brinner pappret upp och kvar finns ett vitt pulver som man ska undvika att andas in.

Kan man göra vad som helst i en mikro eller är det bara mindre föremål?
– När man bränner med mikro är det svårt att styra temperaturen, så därför lämpar det sig bäst att göra smycken i mindre saker i.


Vill du lära dig mer om glasfusing? Kontakta din ABF-avdelning så kan du starta upp din egen cirkel i glasfusing.