Hoppa till huvudinnehåll

Initiativet #ViMåstePrata fortsätter sitt arbete

Publicerad

Förra året tog bland annat förintelseöverlevaren Hédi Fried initiativ till #ViMåstePrata, som samlade folkhögskolor, studieförbund, författare och kulturpersonligheter i ett projekt för att fördjupa det demokratiska samtalet. Gensvaret blev stort och nu har Folkbildningsrådet beviljat pengar till en fortsättning.

– Bifallet till vår ansökan är ett mycket glädjande besked från Folkbildningsrådet som ger oss resurser att växla upp arbetet med demokrati inom studieförbund och folkhögskolor i hela landet, säger David Samuelsson, Studieförbunden, Monica Widman-Lundmark, ABF, samt Gerhard Holmgren och Thomas Nilsson, Sveriges Folkhögskolor.

Utöver Hédi Fried var det den före detta framtidsministern Kristina Persson (S) och idéhistorikern Sverker Sörlin som initierade projektet. De oroade sig över att demokratin var i fara och vände sig till folkbildningen för att kraftsamla. De tio studieförbunden och Sveriges 150 folkhögskolor gick med för att uppmärksamma folkbildningens viktiga roll som demokratibyggare.

Genom initiativet kunde studieförbund och folkhögskolor erbjuda boken Handbok för demokrater och möjliggöra möten med 120 demokratitalare som reste runt i landet för att samtala om demokrati. Tack vare pengarna från Folkbildningsrådet kan satsningen nu också fortsätta på nätet.

– Att folkbildningen står upp för det demokratiska samtalet är viktigare än någonsin. Med medlen från Folkbildningsrådet kan #ViMåstePrata kraftsamla för demokratin över hela landet. Det finns så många demokratihjältar inom ABF och de andra studieförbunden som förtjänar uppmärksamhet och stöd. Vi kommer nu att genomföra utbildningsdagar från norr till söder och skapa ett helt nytt forum för demokratiska samtalet på nätet. Det kommer att bli ett spännande år, säger David Samuelsson, Studieförbunden.