Hoppa till huvudinnehåll

Måste vi välja mellan Putin och Trump?

Publicerad

Putin, Trump, Duterte, Erdogan, Orbán, Bolsonaro. Populismen har nått varje kontinent, demokratin retirerar och allt fler politiska ledare går till val på att locka fram det värsta ur människor. Men är utvecklingen skriven i sten? Lördag den 17 november går Palmedagen av stapeln i Örebro. Då möts arbetarrörelsen i samtal om hur vi kan bli en internationell demokratisk motkraft.


Listan över ledare som rundar demokratin blir längre för varje år. Varje land har sin historia, men gemensamt för utvecklingen är att det politiska samtalet hårdnar, grupper ställs mot grupper och grundläggande rättigheter återigen diskuteras. Rå konfrontation har blivit ett framgångsrikt verktyg för den som vill framstå som handlingskraftig.

Men framtiden är inte bestämd, runt om i världen finns motrörelser som varje dag kämpar för demokrati och en progressiv samhällsutveckling. Så hur kan den svenska arbetarrörelsen bli en del i det arbetet, vad kan vi göra? Det ska diskuteras när Palmecentret tillsammans med flera av arbetarrörelsens organisationer anordnar Palmedagen. 

Till exempel möter generalsekreteraren för Svenska Läkare mot kärnvapen, Josefin Lind, företrädare för Palmecentret och diskuterar hur dialogen för gemensam säkerhet kan se ut. David Duhalde, politiskt ansvarig för Bernie Sanders eftervalsrörelse Our Revolution, ska tillsammans med Natalia Griaznevich från Open Russia och riksdagsledamoten Olle Thorell (S) diskutera hur demokratin kan fungera som motkraft i ett politiskt auktoritärt klimat.

Dagen kommer att avslutas med ett seminarium där bland annat Helén Pettersson, ordförande i ABF och Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande LO, ska diskutera hur arbetarrörelsen ska öka engagemanget och mobilisera motkrafterna. 

Läs mer om Palmedagen och ta del av programmet på Palmecentrets hemsida.