Hoppa till huvudinnehåll

”Moa Martinson var Sveriges första exempel på #metoo”

Publicerad

Moa Martinson är vår viktigaste källa när det gäller att förstå Sveriges samtid och historia. Det säger den flerfaldigt prisade dokumentärfilmaren Maj Wechselmann som spelar in en ny film om den berömda arbetarförfattaren.

Bild: Väverskor lyssnar till den socialdemokratiska agitatorn Kata Dahlström. Från inspelningen av ”Moa Martinson – landsmodern”. Fotograf: Henrik Perälä.

Liksom andra arbetarförfattare kom Moa Martinson från väldigt fattiga förhållanden men lyckades, trots sin bakgrund, ändå nå ut till folk i stor skala. 1954 gick förlaget Folket i Bild ut med en affisch där det stod "91 000 böcker av Moa Martinson sålda på en vecka". En viktig förutsättning för hennes stora genomslag var den försäljning som skedde på fabriker och arbetsplatser av aktiva arbetsplatsombud.

– Moa Martinsson är vår viktigaste källa när det att förstå både vår samtid och historia. När Moas mamma arbetade som väverska 11 timmar om dagen tjänade hon 68 kronor i kvartalet. Det räckte till halva hyran. Den svenska arbetarbefolkningen var felnärd och allt för många gick under. Det är det Sverige Moa beskriver och det var det Sverige som hon och arbetarrörelsen förändrade, säger Maj Wechselmann.

Den nya filmen ”Moa Martinson – landsmodern” har redan väckt stor nyfikenhet, trots att den inte ens är klar. Och Maj Wechselmann hoppas på att filmen ska trigga igång en debatt när den väl har premiär.

– Det var lite av en chock att upptäcka hur manliga litteraturkritiker har förvrängt sanningen om Moa och hennes make Harry Martinson, den unge man som Moa drog upp ur dyn. Jag hoppas att de nya fakta som filmen drar fram ska väcka diskussion, säger Maj Wechselmann.

Filmen börjar med en förlossning som Moa Martinson har skrivit om i sin debutroman Kvinnor och äppelträd (1933), den första förlossningsskildringen i svensk litteratur. Ett av många exempel på de realistiska och frispråkiga skildringar som gjorde henne till den pionjär hon var när det gällde att skildra kvinnors erfarenheter.

– De föredrag som jag och Ebba-Witt Brattström hittills har hållit om Moa, där vi också visat utsnitt av filmen, har dragit fler människor än jag sett på mycket länge. Det hjälper naturligtvis att Ebba, med all rätt, kallar Moa för Sveriges första #metoo. För det var hon också, säger Maj Wechselmann.

Filmprojektet har fått stöd från ett flertal aktörer, bland annat ABF genom Arbetarrörelsens kulturfond. Filmen ska i första hand sändas i SVT:s program ”K special”, men det finns även planer på en längre version för biografer.