Hoppa till huvudinnehåll

00-talisterna ger Patrik Lundberg hopp

Publicerad

Demokratin ska snart fira 100 år. Sedan tidigt 1920-tal har varje svensk medborgare fått vara med och tillsätta den lagstiftande församlingen. Proceduren i sig ser inte ut att visa några svaghetstecken. Men hur är det med allt annat? Tror vi på samma information? Litar vi på varandra? I ett panelsamtal om demokrati, falska nyheter och konspirationsteorier ska författaren Patrik Lundberg m.fl. resonera om detta.



Vad i samhället oroar dig mest just nu, och varför?

– Klassklyftorna ökar, inte minst mellan inrikes och utrikes födda. Det finns förstås tusen förklaringsmodeller, men statistiken kring arbetslöshet för inrikes respektive utrikes födda förklarar en hel del. Vad detta leder till kan nog alla räkna ut.

Vad gör du eller vad skulle du vilja göra för att förändra det?

– En betydande del av min roll som journalist är att gestalta vår tids stora frågor. Lyckligtvis är det många som skriver om miljö, vård, migration och skola. Färre skriver om klassklyftor. Det vill jag göra

Kan du berätta om när du senaste kände hopp?

– Det gör jag ganska ofta. Rättare sagt varje gång jag tänker på 00-talisterna. På senare år har jag mött tusentals högstadie- och gymnasieelever. De är, till skillnad från vad många vuxna säger, så mycket mer upplysta än tidigare generationer. Jag längtar efter att de ska få växa upp och ta över det här landet.

Patrik Lundberg bor i Malmö och jobbar som författare, journalist och föreläsare. Han är kolumnist på Aftonbladet och vice ordförande Sveriges Författarförbund. I augusti 2018 släppte han boken ”Berättelsen om Sverige”, som handlar om segregation, utanförskap och alla de tusentals människor som försöker göra något åt det. Han deltar i ett panelsamtal om demokrati och konspirationsteorier i ABF:s monter på Bokmässan.