Hoppa till huvudinnehåll

”De som letar syndabockar har inga lösningar”

Publicerad

Vad händer om SD får makt över kulturpolitiken? Den frågan ska skribenten och aktivisten Nathan Hamelberg klura på i ett samtal i ABFs monter under Bokmässan. Vi har frågat Nathan vad som oroar honom som mest just nu och vad som ger honom hopp.

Vad oroar dig mest just nu?

– Just nu är det inte ett enskilt problem som oroar mig mest, utan snarare en inställning. Att det skulle finnas enkla lösningar på svåra problem. Om det så är klimathotet, kriminalitet, välfärden eller sysselsättning så orsakas problem av flera faktorer. De som pekar ut en grupp som ett hot har inga lösningar, men de kan stilla samvetet hos de som gärna hittar syndabockar.

Vad kan vi göra för att förändra det?

– Organisera folk. Jag tror passivitet och handlingsförlamning gör det lättare att famla efter syndabockar, men den som organiserar sig kommer upptäcka att vi behöver varandra och att olika kunskaper, situationer och erfarenheter är en styrka.

När kände du hopp senast?

– I slutet av augusti vid den stora uppslutningen av fackliga aktivister vid manifestationen för strejkrätten på Norra Bantorget i Stockholm, som samtidigt markerade tydligt mot nazism.

Nathan Hamelberg arbetar till vardags som metodutvecklarare kring frågor om förebyggande av våld i MÄN:s, Roks och Unizons projekt Machofabriken. Han har även skrivit texter för bland annat Arbetaren, Brand, ETC, Fria Tidningar och Opulens.