Hoppa till huvudinnehåll

”Likt Alliansen måste vänstersidan börja stötta varandra”

Publicerad

Den breda vänstern måste bli lika bra på att stötta varandra som Alliansen varit. Dessutom bör vänstersidan bygga allianser med demokratiska krafter bland högerpartierna. Så kan vi organisera motståndet mot Sverigedemokraterna, säger Jenny Lindahl, chef för Arena Opinion.

Vad oroar dig mest just nu?

– Det är svårt att välja en sak när vi har växande fascistiska strömningar, en klimatkatastrof som kommer allt närmare, ett överhängande hot om att vi får kraftiga försämringar när det gäller villkoren för arbetare samt ett överhängande hot om att SD får inflytande över kulturpolitiken. Och allt detta bara under de närmsta åren. Jag tror att vi går mot mörka tider, men eftersom jag har ett barn så är det omöjligt känslomässigt att ge upp och tänka att det inte går att göra något åt.

Vad kan vi göra för att förändra det?

– Jag skulle vilja se en bred vänster som samarbetar med varandra och som är lika duktiga på att stötta varandra som Alliansen varit. Jag skulle vilja se att politiker fattar de beslut som behövs för att rädda klimatet, även om det inte ger några fler väljare just nu. Jag tror att vi måste förbereda oss på att försvara kulturpolitiken och arbetsmarknadspolitiken, och att vårt bästa hopp är att bygga allianser med de demokratiska och liberala krafter som finns bland högerpartierna.

När kände du hopp senast?

– Det var när Patrick Stewart på en Star Trek-mässa i Las Vegas tidigare i sommar annonserade att han återvänder till sin roll som Kapten Picard i TV-serien Star Trek. När jag såg detta kände jag: Nu vänder allt!

Jenny Lindahl är chef för kommunikationsbolaget Arena Opinion, en del av den progressiva ideella föreningen Arenagruppen. Hon ska medverka i ett samtal kring hur vi stoppar Sverigedemokraternas inflytande över kultur- och folkbildningspolitiken i ett samtal i ABFs monter under Bokmässan.