Hoppa till huvudinnehåll

”Vi måste bli demokratibyggare igen”

Publicerad

I ABFs bokserie om folkbildning pekar Helle Klein ut tre hot mot demokratin: ekonomismen, medialiseringen och elitismen. Kan folkbildningen och folkrörelser bli en motkraft? Det ska diskuteras i ett av ABFs panelsamtal på Bokmässan där Helle Klein medverkar. Vi har ställt tre frågor inför samtalet.Vad i samhället oroar dig mest just nu, och varför?

–Det hårdnande samhällsklimatet med hat och hot mot förtroendevalda, journalister och opinionsbildare. De auktoritära idéernas frammarsch i både Europa och Sverige. Liksom demokratins skörhet.

Vad gör du eller vad skulle du vilja göra för att förändra det?

– Att vi blir demokratibyggare igen – både genom folkbildning och organisering. Folkrörelsedemokratins ethos att det är i samtalet, inte kriget, med varandra som vi blir till som medmänniskor och bygger samhälle.

Kan du berätta om när du senast kände hopp?

–Alla enskilda människors mod att stå upp för den liberala demokratin och gå ut och protestera mot nazism och rasism – exempelvis i Ludvika eller i Almedalen eller i fikarummen runtom på våra arbetsplatser.

Helle Klein är skribent, debattör och präst. Hon var tidigare chefredaktör för Örebro-Kuriren samt under tio år på Aftonbladets ledarredaktion. Idag är hon chefredaktör för industriarbetarnas tidning Dagens Arbete. Helle Klein har medverkat i en mängd olika böcker både som skribent och redaktör, bland annat i ABFs bokserie ”Folkbilda om folkbildning”.