Hoppa till huvudinnehåll

Ungdomar växer framför micken i Hiphopbussen

Publicerad

Under 2018 kunde hundratals ungdomar prova på att skapa musik tillsammans med några av Sveriges största profiler inom hiphop. Tillsammans med Redline Recordings samt Folkets Hus och Parker åkte ABF ut på en turné med Hiphopbussen för att ge unga chansen att göra sina röster hörda genom musiken.

Hiphopbussen gjorde sammanlagt 18 stopp på olika platser runt om i Sverige. Fokus låg på mindre orter och ungdomar som inte brukar nås av den här typen av evenemang.

– Vi får hela tiden olika förfrågningar. Det finns många ungdomar som vill komma till vår studio och lära sig hur man jobbar med musik. Vi har tyvärr ingen möjlighet att erbjuda alla att komma hit. Därför tackade vi ja till att åka ut på den här turnén. Vi ville skapa framtidstro hos dessa ungdomar genom hiphopen, säger Salla Salazar.

Salla och Masse Salazar från skivbolaget Redline Recordings har varit workshopledare på bussen. Masse och Salla är veteraner inom svensk hiphop. Salla är en av grundarna till den tongivande hiphopgruppen The Latin Kings. Tillsammans har bröderna Salazar producerat musik för svenska hiphopstjärnor som Linda Pira, Stor och Labyrint.

Enligt Salla har Hiphopbussen varit en succé. Redan efter första turnén i augusti valde man att ge sig ut på en till turné i november.

– När vi turnerade med Hiphopbussen kom det massor med unga som ville hitta sätt att få utlopp för sin kreativitet och frågor de brinner för. Det var fantastiskt att få ta del av den kraften, säger Salla Salazar.

Rodrigo Bernal, verksamhetsutvecklare för hiphop på ABF, instämmer.

– På flera platser har det varit långa köer med ungdomar som velat in i bussen. Det är en stark upplevelse att få se människor växa framför micken. Det har varit full rulle och det har uppstått magiska möten när ungdomarna fått testa på att skriva texter, rappa och producera beats, säger Rodrigo Bernal.

Enligt Rodrigo har det varit en självklarhet för ABF att samarbeta med Redline Recordings. Det finns redan planer på att ge sig ut på vägarna igen.

– ABF och Redline delar samma värdegrund. Att belysa och motverka klassamhället. Vi gör det som ett studieförbund, Redline gör det genom musiken. Den här turnén har handlat om att få unga, som står längst bort från makt och inflytande, att våga ta plats och komma till tals. Det är ingen lätt uppgift. Men tillsammans med Sveriges bästa inom hiphop har vi visat att det går, säger Rodrigo Bernal.

I bild (montage): Salla Salazar och Rodrigo Bernal samt ungdomar och workshopledare framför Hiphopbussen.

ABFs verksamhetsberättelse 2018

Den här texten är en del av ABFs verksamhetsberättelse 2018. ABFs förbundsexpedition ger varje år ut en verksamhetsberättelse, som summerar ABFs aktiviteter under det gångna året, med en tillhörande årsredovisning.