Hoppa till huvudinnehåll

Högerextremism i praktiken – från Sölvesborg till Ungern

Publicerad

Vad händer när högerextrema partier får makt? När Sverigedemokraterna (SD) tog makten i Sölvesborg ströp de stödet till studieförbund och kulturföreningar. I Ungern har det gått så långt att den högerextrema regeringen begränsar eller kontrollerar föreningsliv, opposition, media, akademi och domstolar. En utveckling som påhejats av ledande företrädare för SD.

Sverigedemokraterna i Sölvesborg, Sverige

I Sölvesborg ser kommunens konstnärer, föreningar och studieförbund redan tecken på att deras samhälle förändras i grunden. Det nya samstyret i kommunen efter valet 2018, med SD i spetsen, har presenterat sin första budget. I den tas exempelvis 25 procent av bidraget till studieförbunden bort. Även Folkets hus tappar stora delar av sitt kommunala stöd.

Läs mer: ”Här har SD-attacken mot folkbildningen redan börjat”

Front National i Orange, Frankrike

Frankrike var först ut i den europeiska extremhögerns framväxt. I arbetarstaden Orange i södra Frankrike blev Jacques Bompard en av Front Nationals första borgmästare 1995. Han krävde att bibliotekschefen skulle begära godkännande från borgmästaren för varje bokinköp, i syfte att "balansera” bokbeståndet.

Borgmästarens företrädare plockade bort tidningar och tidskrifter som inte föll Front National i smaken. Biblioteket tvingades att ta emot böcker som var historierevisionistiska kring Förintelsen eller Frankrikes roll under andra världskriget, en del av dem olagliga enligt fransk lagstiftning. Böcker som behandlade ämnen som rasism och rapmusik stoppades från inköp, liksom böcker som skrivits av författare som kritiserat borgmästaren eller som ansågs för ”kosmopolitiska”.

Källa: De hunsades revansch – En resa i fascismens Frankrike, Bim Clinell (Bokförlaget DN, 1999)

Fidesz i Ungern

I år blev Ungern det första landet i EU att degraderats från ett ”fritt” till ett ”delvis fritt” land i den amerikanska organisationen Freedom House:s rankning över fria samhällen.

– Ungerns status dalade från fri till delvis fri på grund av återkommande attacker på landets demokratiska institutioner av premiärminister Viktor Orbáns parti Fidesz som använt sin supermajoritet i parlamentet för att införa begränsningar på eller kontroll över oppositionen, media, religiösa grupper, akademi, icke-statliga organisationer, domstolar, asylsökande och den privata sektorn sedan 2010, skriver Freedom House.

SD:s EU-parlamentariker Kristina Winberg hyllade Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó i en EU-utfrågning om situationen i Ungern 2017. Även SD:s partisekreterare Richard Jomshof har refererat till Orbáns Ungern som en politisk förebild, senast i en riksdagsmotion inlämnad i oktober 2018. I en uppmärksammad Facebookdiskussion 2015 kommenterade Jomshof skillnaden mellan läget i Ungern och Sverige på följande sätt:

– Eftersom Sverige inte är Ungern, eftersom vi inte sitter i regeringsställning (än) och eftersom media i Sverige inte fungerar som media i Ungern, är vi tvungna att anpassa oss till den verklighet som råder här. Det innebär inte minst att vi måste anpassa vår retorik efter det rådande läget.

I bild: Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Ungerns premiärminister Viktor Orbán.