Hoppa till huvudinnehåll

Ny handbok ska hjälpa föreningar att förändra lokalsamhället

Publicerad

Med handboken ”Så knäcker vi SD-koden” vill den socialdemokratiska riksdagsledamoten och tidigare Expo-medarbetaren Magnus Manhammar sprida praktiska verktyg i föreningars arbete för att vända den samhällsutveckling där högerextrema krafter fått ökat stöd.

– Handboken är en sammanfattning av goda insikter, idéer och metoder som redan finns och används runt om i landet. Tanken är att till exempel lokalföreningar ska kunna använda handboken som en verktygslåda för positiv samhällsförändring lokalt, säger Magnus Manhammar.

Med en bakgrund på den antirasistiska stiftelsen Expo har Magnus Manhammar en lång erfarenhet av att samarbeta med olika organisationer för att motverka rasism och högerextremism.

– Det jag lärde mig då var att det finns ett oerhört stort engagemang för dessa frågor i våra folkrörelser, men ofta omfattar arbetet för demokrati endast någon enstaka föreläsning vartannat år. Med handboken hoppas vi nu kunna ge alla organisationer och personer verktyg för att göra detta arbete till en naturlig del av vardagen, fortsätter Magnus Manhammar.

En studiehandledning har också tagits fram i samarbete med ABF. Syftet är att skapa en bra introduktion och väg för att börja jobba med handboken och med demokratiarbete.

– Boken är viktig och efterlängtad. Vi behöver ta de svåra diskussionerna, och inte rygga tillbaka så fort någon har en annan bild av världen. Genom en studiecirkel i boken rustar vi varandra, lär oss om bra verktyg för samhällsförbättring samt vässar våra argument för att bli trygga i samtalet i fikarummet även när det börjar bli jobbigt, säger Benjamin Ivansson, nationell samordnare på ABF och författare till studiehandledningen.

Bok och studiehandledning finns i ABFs webbutik

Boken och handledningen finns att köpa på ABFs webbutik. ”Så knäcker vi SD-koden” har skrivits av riksdagsledamoten Magnus Manhammar (S) och skribenten Ida Harju Håkansson. Det är en sammanfattning av flera framgångsrika metoder för att bemöta hotet från antidemokratiska och rasistiska krafter.

Den innehåller flera konkreta exempel på hur progressiva rörelser kan återvinna förtroendet hos de människor som i dag tappat framtidstron.

Boken är tänkt att användas som en del i en utbildning, vara underlag i en studiecirkel eller läsas och användas som en verktygslåda för positiv samhällsförändring av alla som är intresserade.