Hoppa till huvudinnehåll

ABF inleder samarbete med Afrikagrupperna

Publicerad

ABF inleder ett nytt samarbete med Afrikagrupperna. Genom lokalgrupper i Sverige och tillsammans med partnerorganisationer i södra Afrika har Afrikagrupperna i över 45 år bekämpat fattigdom och förtryck i regionen.

– Vår förhoppning är att samarbetet med ABF ska bidra till ökad kunskap och att fler organiserar sig lokalt kring våra frågor. Vi behöver bli fler som kämpar för rätten till mat, mark och fröer och ett fritt Västsahara, säger Boel Johnsson, engagemangskoordinator på Afrikagrupperna.

Afrikagrupperna är en medlemsstyrd solidaritetsorganisation med cirka 2400 medlemmar och ett 30-tal partnerorganisationer i fem länder. Majoriteten av de aktiva medlemmarna är ideellt engagerade i någon av de lokalgrupper som finns runtom i Sverige.

Organisationen har sitt ursprung i solidaritetsrörelsen i Sverige i slutet av 60-talet, både genom sitt stöd till befrielserörelserna i södra Afrika och genom att ha varit en stark kraft i kampen mot apartheid i Sydafrika.

– Samarbetet med Afrikagrupperna är jättekul, dels för det internationella solidaritetsarbetet, men också som ett led i ABFs strävan att lyfta fler globala perspektiv runtom i Sverige, säger Hanna Kharazmi Holmer, verksamhetschef på ABFs förbundsexpedition.

I bild: Afrikagruppernas Programhandläggare Telma Alegre på besök hos partnerorganisationen ADRA i Benguela, Angola. Foto: Gloria Jimwaga