Hoppa till huvudinnehåll

I den mobila studion flödar kreativiteten

Publicerad

Med hjälp av husvagnar och containrar, ombyggda till pop-up-studior för film och musik, vill ABFs nya samarbetsorganisation Turning Tables Sweden ge åsidosatta ungdomar chansen att få utlopp för sin kreativitet.

I bild: Turning Tables mobila studio. Fotograf: Anna Schori.

"Ungdomarna älskade dem."

Under hösten 2019 genomfördes en turné tillsammans med ABF. Turning Tables instruktörer och projektledare besökte tre olika orter i Sverige. Österängen i Jönköping var ett av stoppen. Fler än sjuttio barn och ungdomar deltog under sammanlagt tre dagar. På grund av det hårda trycket hoppade även personal från Österängens fritidsgård och ABF Jönköping in som textcoacher.
 
– Turning Tables instruktörer var professionella, engagerade och tog uppgiften på fullaste allvar men med nödvändig lättsamhet. Barnen och ungdomarna älskade dem, och det betydde mycket för oss, berättar Bahman Pourjanaki, verksamhetschef på ABF Jönköping.

"De längtar efter en frizon."

I den mobila studion erbjöds bland annat textcoachning, sånginspelning, beat-skapande och filmproduktion. Men det kreativa skapandet handlade främst om att stärka ungdomarnas självkänsla.
 
– Jag tror de flesta ungdomar längtar efter en frizon där de får känna sig sedda och får uttrycka sig fritt. Något som känns äkta och viktigt för dem. Jag tror att det får dem att växa inombords, säger Anna Schori, medgrundare och projektledare på Turning Tables Sweden.

"Vi är inte deras lärare eller polisen."

Idén till Turning Tables föddes i ett flyktingläger Beirut när den danska DJ:n Martin Jakobsen började lära barn och ungdomar att DJ:a. Därifrån har sedan konceptet växt till en global organisation med verksamhet i flera olika länder. En av dem som varit med sedan starten är amerikanen Mark Ephraim, medgrundare till Turning Tables Sweden. Han har även startat upp verksamhet i länder som Tunisien, Burma och Kenya.
 
– I Sverige har det varit lite annorlunda, det finns redan mycket bra verksamhet för ungdomar, som exempelvis fritidsgårdar. Men det är inte alla som släpps in, kanske för att de blivit portade. Men vi är varken deras lärare eller polisen, hos oss är alla välkomna. Om vi kan förändra livet för ett enda barn så är det värt allt, säger Mark Ephraim.

ABFs verksamhetsberättelse 2019

Den här texten är en del av ABFs verksamhetsberättelse 2019. Med 51 avdelningar, 21 distrikt och en förbundsexpedition finns ABF representerat i alla landets 290 kommuner. Följ med på en resa genom ABF-Sverige där vi bland annat får besöka några antinazistiska folkbildare i Eskilstuna och ett odlingsprojekt i Boden där afrikanska grödor växer bredvid svenska.

Ladda ner ABFs verksamhetsberättelse 2019 som PDF (11 MB) här.