Hoppa till huvudinnehåll

Karin Smirnoff får Ivar Lo-priset

Publicerad

Författaren Karin Smirnoff är mottagare av fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris 2021. Hon får priset för att hon fört svensk arbetarlitteratur till en milstolpe för den realistiska tradition som Ivar Lo-Johansson formulerade med ”Allt det spännande finns hos arbetarklassen”.

Syntolkning: författaren Karin Smirnoff klädd i jeansjacka och svart blus framför ett träd. Foto: Bokförlaget Polaris.

Karin Smirnoff föddes i Umeå 1964. Hon har tidigare bland annat varit verksam som egenföretagare och journalist. Som romanförfattare debuterade hon 2018 med Jag for ner till bror, som är första delen i en trilogi om karaktären Jana Kippo som arbetar inom hemtjänsten i den fiktiva lilla orten Smalånger. De två följande romanerna är Vi for upp med mor (2019) och Sen for jag hem (2020).

– Karin Smirnoff har fört svensk arbetarlitteratur till en milstolpe för den realistiska tradition som Ivar Lo-Johansson formulerade med ”Allt det spännande finns hos arbetarklassen”, skriver LO i ett pressmeddelande.

Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris är ett av Sveriges största litterära priser och instiftades 1986. Det har till syfte att stödja och stimulera litteratur som för vidare den realistiska tradition som bar upp arbetarförfattaren Ivar Lo-Johanssons författarskap. Prissumman är 125 000 kronor. Prisutdelningen sker på Ivar Lo-Johanssons födelsedag den 23 februari.