Hoppa till huvudinnehåll

ABF: Vi står med Nasrin Sotoudeh

Publicerad

Den iranska rättighetskämpen Nasrin Sotoudeh är en av mottagarna av årets Right Livelyhoodpris. Vi kräver hennes omedelbara frigivning från Evin-fängelset i Teheran. Det skriver ABFs förbundssekreterare Annica Dahl i ett uttalande tillsammans med företrädare för Palmecentret, IFWEA och Solidar.

I bild: Nasrin Sotoudeh (t.v.) och Annica Dahl (t.h.). Foto: Anna Schori, IFWEA.

En av Irans viktigaste röster, Nasrin Sotoudeh, är en av mottagarna av årets Right Livelyhoodpris. Lika glada som vi är över detta besked, lika oroliga är vi över de besked som når oss om Nasrins situation i ökända Evin-fängelset i Teheran.

Nasrin Sotoudeh är en av vår samtids stora rättighetskämpar och vi –

som organisationer som står för solidaritet, folkbildning, mänskliga rättigheter och demokratiska friheter – ser det som vår plikt att kräva hennes omedelbara frigivning.

Sotoudeh dömdes våren 2019 till 48 års fängelse och 148 piskrapp. Man måste då fråga sig vilket förfruktansvärt brott hon då gjort sig skyldig till. Svaret är: Absolut inget alls.

Nasrin Sotoudeh har ägnat sitt liv åt andras fri- och rättigheter. Hon har som människorättsadvokat och opinionsbildare tappert försvarat oppositionella och regimkritiker i ett land där opposition är kriminaliserat.

Hennes brott var att stå upp för andra. När ett system är kriminellt och dömer den som höjer rösten för grundläggande fri- och rättigheter är det vår plikt att ställa upp på den orättfärdigt fängslades sida.

Nasrin Sotoudeh har stått upp för andras rättigheter, medmänniskors grundläggande rättigheter, inte för egen vinning och inte för att det är enkelt, utan för att det är rätt.

Hon har betalat ett omänskligt pris för sitt engagemang, och det är vår plikt att stå upp för henne nu, när det behövs som mest.

Vår rörelse förenas av alla människors rätt att göra sin röst hörd och vi står bredvid Nasrin Sotoudeh i hennes kamp. Våra organisationer består av miljoner medborgare i Europa och i världen, och tillsammans höjer vi vår röst för Nasrin Sotoudeh när hon blivit bestulen på sin.

Vi stödjer internationella PEN:s upprop som manar alla att vända sig till Iranska institutioner och ambassader med krav på omedelbar frigivning. Vi kräver också att EU:s representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik Josep Borell, genom kärnenergiöverenskommelsen JCPOA, lyfter Nasrins fall med sina iranska motparter.

Det handlar om rätt och fel och om liv och död.

Det handlar om en av vår tids tappraste förkämpar för mänskliga rättigheter.

Det handlar om Nasrin. Och alla Nasrins.

Annica Dahl
Förbundssekreterare, ABF

Anna Sundström
Generalsekreterare, Olof Palmes Internationella Center

Sahra Ryklief
Generalsekreterare, IFWEA

Mikael Leyi
Generalsekreterare, SOLIDAR