Hoppa till huvudinnehåll

"Det politiska systemet i Belarus är kriminellt"

Publicerad

"Min kollega i Belarus har fängslats för att hon gjort precis samma jobb som jag gör i Sverige". ABFs förbundssekreterare Annica Dahl reflekterar inför hennes deltagande vid Östgruppens manifestation för ett fritt Belarus.

Syntolkning: Bild på ABFs förbundssekreterare Annica Dahl. Fotograf: Ylva Sundgren.

Två månader har gått sedan det riggade valet i Belarus. Två månader av protester, där demokratiaktivisternas kamp för ett fritt Belarus inspirerat människor över hela världen. Aktivisterna på Minsks gator är inte ensamma.

Ikväll deltar jag, som så många andra, vid människorättsorganisationen Östgruppens manifestation i Stockholm för ett fritt Belarus. Det får mig att reflektera och minnas.

Jag minns 1994 som ett frihetens år. Järnridån hade just fallit, Nelson Mandela valdes till president i Sydafrika, ett fredsavtal träffades mellan Israel och Jordanien. Allting kändes som att det var på rätt väg just där och då 1994.

Det kändes som att mitt, och miljarder människors engagemang och protester för demokrati, fred och alla människors lika värde slutligen hade segrat. En magiskt vacker sommar följde, där Sverige tog brons i fotbolls-VM. Det kändes som att vi vunnit, att kampen var klar. Vad fel vi hade.

Sommaren 1994, det är fruktansvärt länge sedan. Och just då, samtidigt som vi trodde att demokratins seger var vunnen, kom Aleksandr Lukasjenko till makten.
Och där har han klamrat sig kvar.

Allt värre.
Allt smutsigare.
Allt mer orättfärdigt.

Redan 1995 upplöste han parlamentet och i 25 år har han utövat mer eller mindre absolut makt. Det tog ett år efter den där vackra sommaren 94. Ingen bild kan vara tydligare av hur viktig kampen för demokrati och mänskliga rättigheter är:

Att vi aldrig får vila.
Att vi aldrig har vunnit.
Att demokratin måste man slåss för varje dag.

Jag är sedan några veckor förbundssekreterare för ABF. ABFs viktigaste uppgift är att genom bildning och kultur utöka och utveckla demokratin i varje del av samhället. Knappt har jag börjat, innan en kollega häktas och döms för att göra precis samma jobb som jag gör.

Julia Mickiewicz, förbundssekreterare på ABF Belarus, dömdes i måndags till 15 dagars fängelse, för att ha gjort sitt arbete. Samma arbete som jag har. Det här handlar inte om oss förbundssekreterare emellan, utan är bara en personlig reflektion om hur mitt liv skulle sett ut om jag försökt göra mitt jobb i Belarus.

Den gäller alla oss som är här. Vi hade varit gripna. Precis som tiotusentals människor som gjort just som oss, demonstrerat och höjt sin röst, som arresterats, misshandlats och dömts för brott som inte finns.

ABF, vår globala organisation IFWEA, där även ABF Belarus är medlemmar, och Olof Palmes Internationella Center är eniga. Ett system som dömer de som står upp för demokrati och mänskliga rättigheter är kriminellt!

Nästa sommar är det fotbolls-EM. Jag hoppas på en magiskt varm sommar, svenskt brons, och den magiska känslan av att ännu en diktator har fallit.

Demokrati i Belarus. Nu!

Annica Dahl
Förbundssekreterare för ABF

Östgruppens manifestation äger rum fredag den 16 oktober klockan 17.30-19.30 på Mynttorget i Stockholm. Annica Dahl är en av talarna. Läs mer om manifestationen här (extern länk).