Hoppa till huvudinnehåll

Anneli Jordahl får ABFs litteraturpris

Publicerad

Författaren och litteraturkritikern Anneli Jordahl är årets mottagare av ABFs litteraturpris på 100 000 kronor.

I bild: Anneli Jordahl. Fotograf: Kajsa Göransson

ABFs motivering:

"Med lätthet och bråddjup har Anneli Jordahl under många år skildrat det svenska klassamhällets många bottnar och blindskär. Hon har varit en av de viktigaste rösterna i det offentliga samtalet om levnadsvillkor och ojämlikhet.
  
Med en stark nyfikenhet på klassperspektivet och dess föränderlighet har Jordahl under åren fortsatt att vara aktuell för nya grupper av läsare. Hennes tillgängliga berättarsätt river hinder för läsning och inkluderar många i berättandets magiska värld. 

Jordahl är en av våra främsta skildrare av kvinnoliv. Hennes strävan efter att sammanfoga enskilda öden till en större berättelse om klass, kön, hudfärg och ålder skänker hopp om att en annan värld är möjlig."  

– Jag drabbas av stor glädje över att bli tilldelad ABF:s litteraturpris. Under mitt yrkesliv som författare och kulturskribent har ABF varit en viktig bildningsborg.  Dessutom en välkomnande plattform till vilken jag bjudits in för att tala om mina böcker och om den alltid lika fascinerande arbetarlitteraturen, säger Anneli Jordahl i en kommentar. 

Anneli Jordahl debuterade 1999 med reseboken Helsingfors: från Kalevala till Snowcrash. Boken ger en kort och kulturell guide till Finlands huvudstad. Jordahl gav 2003 ut fackboken Klass – är du fin nog? och har sedan dess varit en flitig debattör och föreläsare i klassrelaterade frågor. Hon utkom 2009 med sin första roman Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet) som är en fiktiv skildring av episoder i Ellen Keys liv.  

Jordahls senaste roman Som hundarna i Lafayette Park utkom 2016 och skildrar det svenska arbetslivets villkor och den amerikanska medborgarrättsrörelsen på ett sätt som gör boken oerhört relevant i den tid vi lever. I romanen levandegör och sammankopplar Jordahl frågor om klass, rasism och kön och visar upp hur olika maktordningar samspelar och förstärker varandra.  

2019 utkom Jordahl med den personligt hållna essäsamlingen Orm med två huvuden i vilket hon beskriver konflikten mellan att vara litteraturkritiker och författare men även teman som separationer, klassresor och författarlivet.
  
Anneli Jordahl föddes 1960 och skriver litteraturkritik i Aftonbladet och Sydsvenska Dagbladet. Hon skriver regelbundet krönikor i Dagens Arbete och Kommunalarbetaren. Jordahl har även varit ordförande för Stiftelsen Ivar Lo Johanssons Författarfond. 

ABFs litteratur- och kulturstipendium har delats ut sedan 1949 till personer som ”med ordet eller konstens hjälp synliggör det osynliga och får oss att förnimma det glömda”. Bland de författare som mottagit priset återfinns bland andra P O Enquist, Henning Mankell, Jila Mossaed, Liv Strömquist och Katarina Taikon.  

Priset delas ut fredag den 25 september klockan 17.15 i samband med ett livesänt samtal på den digitala Bokmässan. Samtalet sänds samtidigt på ABFs Youtubekanal och Bokmässans hemsida.