Hoppa till huvudinnehåll

Sex av tio äldre i behov av digital hjälp

Publicerad

Sex av tio svenskar över 76 år anger att de skulle behöva hjälp med att installera mobilt bank-id och skapa e-postkonto eller konto för sociala medier. Det visar en ny rapport från Internetstiftelsen.

De allra äldsta i digitalt utanförskap

Sex av tio svenskar över 76 år anger att de skulle behöva hjälp med att installera mobilt bank-id, skapa e-postkonto, konto för sociala medier och att tanka över foton från mobil till dator. Det visar en delrapport av undersökningen Svenskarna och internet från Internetstiftelsen.

Hög ålder, kort utbildning och låg inkomst

Cirka sex procent av den svenska befolkningen är sällan- eller ickeanvändare av internet. De är oftare äldre, och i större utsträckning pensionärer. Jämfört med de som använder internet dagligen har de i högre grad kortare utbildning, och bor oftare i ett låginkomsthushåll. De lever i högre utsträckning på landsbygden och bor oftare ensamma. De har i högre grad en funktionsvariation.

Livesamtal: Äldres trygghet i den digitala världen

Digitaliseringen har tagit extra fart under coronapandemin. Det innebär möjligheter, men också risker. Äldre är en utsatt grupp för bluffmakare och bedrägerier på nätet. Men det finns lösningar och enkla knep för att öka sin digitala trygghet. I samband med den digitala Bokmässan anordnar ABF ett samtal om äldres trygghet i den digitala världen.

  • Tid: Tisdag 24 september 2020 klockan 14:00-14:45
  • Arrangör: ABF
  • Medverkande: Görel Näslund (författare), Jan Olsson (kriminalkommissarie), Ola Nilsson (sakkunnig hälsa, friskvård och konsumentpolitik, PRO) och (Arbenita Aliu, samtalsledare, ABF).

Läs mer om samtalet i ABFs Facebookevenemang.