Hoppa till huvudinnehåll

ABF-projekt för ungdomar i SVT-dokumentär

Publicerad

Vännerna Zanna, Leah, Olivia och Lea fick möjligheten att spela in en egen låt med hjälp av ABF-projektet Ung Aktiv, i Kalmar. Mötet filmades och finns att se i senaste säsongen av dokumentärserien ”Snart 13” som sänds i SVT.

Sartvit bild av mixerbord i närbild

”Snart 13” är en dokumentärserie av SVT om vännerna Zanna, Leah, Olivia och Lea som går sista terminen i sexan. I serien får vi följa ungdomarnas liv och vardag och i denna säsong sände serien från Ung Aktiv, där kompisarna lärde sig att komponera och spela en egen musiktext.

Ung Aktiv är ett ungdomsprojekt baserat i Oskarshamn, i Kalmar län.  Projektet har pågått i 10 år och är ett ABF-projekt med syfte att ge unga möjlighet att utvecklas inom kulturområdet. Hit kommer ungdomar efter skolan för att exempelvis göra musik, dansa eller skapa. I den multifungerande lokalen finns bland annat tre musikstudior och en större lokal för exempelvis dans.

– Ung Aktiv finns för att tillvarata ungdomars behov. Vi vill ge dem en meningsfull fritid och förutsättningar för dem att hålla på med det de gillar – låtskrivande, musikproduktion, spela brädspel eller vad det nu kan vara, berättar Rodrigo Bernal, verksamhetsutvecklare för ungdomsverksamhet på ABF Kalmar län. Genom att öppna upp ABF ger vi dem möjlighet att utvecklas. Ett tecken på att många trivs här är att flera av personerna som besökt oss som unga senare har kommit tillbaka som cirkelledare, säger han.

I arbetet med musikproduktionen fick Zanna, Leah, Olivia och Lea gå igenom grunderna för att skriva för musik, försöka hitta ett bra ämne och sedan skriva en egen låttext. Under resans gång fick de hjälp med struktur för låtskrivandet och senare var det dags för inspelning till redan färdig musik som Rodrigo mixat ihop.

När de fyra tjejerna kom till studion var det första gången de skrev text till musik och det var blandade känslor inför projektet. Den mest laddade av dem hade sedan länge haft artistdrömmar medan en annan var tveksam till om hon ens ville sjunga. Under dagen växte både motivationen och självförtroendet hos dem alla fyra.

– Det var härligt att se hur deras självförtroende växte i processen. Hur de gick från osäkerhet till att vara megaglada och nöjda när inspelningen var färdig och de fick höra sin låt. Deras ord och deras grej - väldigt roligt att se den utvecklingen, säger Rodrigo.

Svårt och läskigt, men roligt på samma gång löd tjejernas samlade omdöme av upplevelsen. Och när gänget lämnade Ung Aktiv hade de lyckats med sitt mål – de hade spelat in en egen låt.

– Extra kul var att en av tjejernas morfar var min första fritidsledare, säger Rodrigo. Han var den som inspirerade mig och hjälpte mig att integreras när jag kom till Sverige. Han visade mig att drömmar gick att uppfylla och nu fick jag i min tur hjälpa hans barnbarn att förverkliga sin dröm. Det här projektet visar även att det inte är så svårt som man tror att göra en låt – att vem som helst kan lyckas om man bara vill, avslutar han.

En hel dags inspelning blev till slut 9 minuter. Vill du se hur det såg ut? Titta på avsnittet ”You and me” på SVT Play.