Hoppa till huvudinnehåll

Tack för folkbildningsåret 2021

Publicerad

Om 2020 var presskonferensernas och flosklernas år så blev 2021, om än kanske lite oväntat, folkbildningens. Vi slutade prata om “dessa tider” och fokuserade mer på vaccin, framtidstro och en rejäl omstart. ABF kan, med facit i hand, tacka för ett riktigt bra år.

ABFs förbundssekreterare Annica Dahl i grön sickad tröja med röda julgranskulor inlagda i bilden mot en ljus bakgrund med snöflingor som dalar diskret.
Foto: Ylva Sundgren

En del av våra verksamheter fick till fysiska träffar när restriktionerna tillät och andra fick hitta mellanvägar för att alla skulle ges möjlighet att delta. Denna våg av omstart och hopp har emellertid omkullkastats av nya virusvarianter och känslan av att man tar ett steg fram och ett steg bak. Och visst har man ledsnat mellan varven. Men vi har orkat, och vi har klarat av att gång på gång anpassa och ställa om.

Tillgänglighetsanpassad digital verksamhet, kulturevenemang och diverse bildningsinsatser för att minska den digitala klyfta som blottlagts av den ofrivilliga digitala boom som slagit hårt mot våra äldre. Där nya utmaningar uppenbarat sig har ABF svarat upp med verktyg, resurser och, så klart, med bildning för att rusta fler. Våra gemensamma insatser märks och vi har ökat från runt 6000 aktiva cirkelledare i juni till över 14 000 aktiva cirkelledare idag.

Även i den politiska världen har vågorna gått höga under året, men nu har vi – nästan på dagen 100 år efter kvinnors rösträtt – vår första kvinnliga statsminister. Det är stort för jämställdheten och för demokratin. Att hon dessutom är “röd till färgen” värmer så klart ytterligare. 2022 är det val i Sverige och självklart laddar ABF nu upp inför en valrörelse där fler ska kunna göra sina röst hörda.

Vi på ABF kommer gå stärkta ur både pandemi och granskningar. Kvaliteten ska vara hög samtidigt som att det ska vara lätt att göra rätt. Vi har även inlett ett arbete med att stärka vårt interna kvalitetsarbete. Samarbetet mellan avdelningar, distrikt och förbund är starkare än på mycket länge. Vårt arbete uppskattas av många och vi fortsätter växla upp vårt arbete med inkludering. Nu laddar vi om för ett ännu bättre 2022 där vi får göra verksamhet både “som vanligt” och digitalt, som vi lärt oss att vi både kan och klarar av. 

Jag vill rikta ett stort och varmt tack till alla som på olika sätt bidragit till ett gott folkbildningsår. Tack till alla som är med och planerar och återstartar verksamhet, som tillgängliggör bildning, kultur och demokrati både fysiskt och digital. Tack för att du hjälper oss att möta människor där de är. Tillsammans gör vi skillnad!

Med blicken mot 2022 och ytterligare ett viktigt år med stundande val och vår alldeles egna folkbildningshöjdpunkt; konferensen Ordet Fritt, önskar jag dig ett gott slut.

Annica Dahl, förbundssekreterare ABF