Hoppa till huvudinnehåll

Från studiecirkel till sommarprat i TALET podcast

Publicerad

TALET podcast har premiär måndagen den 28 juni 2021. Tillsammans med samtalspartners som Alice Bah Kuhnke, Aysha Jones och Alexandra Pascalidou breddar åtta sommartalare bilden av Sverige genom personliga berättelser om samhällsfrågor som adoption, aktivism och samers rättigheter.

Foto: Christopher Fabes 

Med hjälp av förberedande studiecirklar har åtta talare skrivit och spelat in berättelser om sin kamp. Vi möter bland annat en ung sameaktivist, en adopterad kvinna från Göteborg och en ung författare från Alby.

– När jag kände mig osynlig ville jag en sak, bli synlig. För min del var det mina texter som gjorde mig synlig. Orden på pappret skrek allt jag inte kunde säga. Men nu är det jag som pratar och du som lyssnar, säger Nora Khalil, ung författare från Alby i Stockholm och en av talarna.

– Det är inte bara eliten som ska göra sin röst hörd, utan vi behöver en bredd av röster som speglar bilden av Sverige, säger Hanna Kharazmi Holmer, verksamhetschef på ABF.

TALET lanseras med ett försnack som sänds live på Facebook tisdagen den 22 juni klockan 18.00, där tittarna får träffa ett urval av talarna och deras samtalspartners.

– Vi är övergödda och färdiga med den återkommande normativa och maktkoncentrerade uppställningen i Sveriges radios sommarprat. Därför presenterar vi stolt en andra säsong av TALET podcast med modiga och viktiga röster om kamp, hopp och drömmar, säger Mona Nechma, styrelseledamot StreetGäris.

Medverkande talare

Talarna som medverkar sommaren 2021 kommer dela sina berättelser under två veckor i sommar. Varje avsnitt innehåller ett eftersnack med handplockade samtalspartners.

28/6: Lina Mohageb, läkarstudent från Stockholm, talar om antirasism och har ett eftersnack med Sveriges Black Lives Matter-grundare Aysha Jones.

30/6: Malin Svensson, adopterad från Sri Lanka och boende i Göteborg, talar om adoption och har ett eftersnack med StreetGäris ordförande Manel Rodrick.

2/7: Milia Rahman Olsson, bibliotekarie från Östersund, talar om normbrytande yrkesroller och har ett eftersnack med bibliotekarien Tal Lewinsky från Mångkulturellt Centrum.

4/7: Guled Abdullahi, pedagogisk utvecklare och boende i Göteborg, talar om föräldraskap och har ett eftersnack med författaren Alexandra Pascalidou.

5/7: Nora Khalil, lärare från Stockholm, talar om författarskap och har ett eftersnack med komikern Melody Farshin.

7/7: Rahma Omar, poet, kulturarbetare och exilmalmöit bosatt i Stockholm, talar om separatism och aktivism och har ett eftersnack med LSUs projektledare Seinab Hilowle.

9/7: Juhán Niila Stålka, butiksansvarig, jojkare och aktivist från Jokkmokk, talar om samernas rättighetskamp och har ett eftersnack med EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke.

11/7: Fadumo Osman, mamma och narkossjuksköterska från Falkenberg, talar om arv och identitet och har ett eftersnack med poeten Mariama Jobe.

 

Kontaktpersoner

Somar Al Naher, nationell samordnare för Gör din röst hörd på ABF, telefon: 08-6135019 eller mejl: somar.alnaher@abf.se.

Mona Nechma, styrelseledamot StreetGäris, telefon: 076-290 03 46 eller mejl: monanechma@hotmail.com.