Hoppa till huvudinnehåll

Tidigare ABF-ordförande Bengt Göransson är död

Publicerad

Bengt Göransson, tidigare kulturminister (S) och förbundsordförande för ABF, har avlidit, 88 år gammal. Helén Petterson: "En stor människa för folkbildningen och samhällsbygget."

Porträttbild på Bengt Göransson. Foto: Riksdagen.
Porträttbild på Bengt Göransson. Foto: Riksdagen.

– Denna fina, underbara person. Jag är tacksam över att jag ett flertal gånger haft möjlighet att samtala med honom, lyssna in hans tankar, och berätta vilken stor människa han är. Inom socialdemokratin, för folkbildningen, för samhällsbygget. Jag älskade att lyssna till Bengts röst. Den gav mig trygghet. Och den kommer jag alltid att höra när jag tvivlar. Vila i frid kamrat, skriver Helén Pettersson, förbundsordförande för ABF.

Bengt Göransson var statsråd mellan 1982 och 1991 och riksdagsledamot 1985–1991. Sin första statsrådspost fick han under statsminister Olof Palme 1982, då med ansvar för kultur- och mediefrågor. Mellan 1989 och 1991 var han utbildningsminister. Han var även engagerad i flera olika folkrörelser, bland annat som förbundsordförande för ABF mellan 1980 och 1982.

– Det finns få som har präglat den svenska kulturpolitiken som Bengt. Han hade sin bakgrund och sitt engagemang i folkrörelserna, folkbildningen och han brann för en jämlik tillgång till kultur, skriver statsminister Stefan Löfven till DN.