Hoppa till huvudinnehåll

ABF Umeå folkbildar om digital ekonomi

Publicerad

Allt fler människor hamnar idag i ekonomiska bekymmer. Ofta beror det inte på att personen inte kan betala utan på att man inte vet hur man ska betala. ABF Umeåregionen startade flera digitala cirklar under pandemin för att folkbilda bort kunskapsgapet.

Utbildning i digital ekonomi, på bilden syns en person som sitter och på en upplyst surfplatta.

Folkbilda för bättre ekonomi  

Både kommunen och Kronofogden har signalerat att allt fler äldre (men även yngre) har tvingats ansöka om skuldsanering. En vanlig orsak är att fakturor som har skickats digitalt försvunnit i e-postens skräpkorg eller att mottagaren inte vet hur de ska betala digitalt.

För att täppa till dessa förödande kunskapsluckor kommer ABF Umeåregionen att starta den digitala studiecirkeln Vi folkbildar oss digitalt - Pengar i den digitala bankvärlden som en del av Umeå-regionens stora satsning på digitala cirklar under pandemin – Vi folkbildar oss digitalt. Där får deltagarna lära sig om dagens digitala bank- och ekonomitjänster, exempelvis internetbanker, mobilt BankIDSwish, e-fakturor och digitala betalningstjänster och brevlådor som Klarna och KivraKurserna är kostnadsfri och intresset har varit stort från hela landet.

– Många medborgare har inte riktigt hunnit med i utvecklingen och där kan folkbildningen hjälpa till. Att det saknats en kurs inom detta har vi även fått bekräftat från deltagare som sagt ”äntligen någon som tar upp det här”, berättar Veronica Hultman, verksamhetsutvecklare på ABF Umeåregionen.

Skambelagt ämne

Förutom en digital baskunskap så får deltagarna också prata igenom vad som har förändrats genom åren, vad som skrämmer dem och om sina känslor.

– Det har saknats ett öppet samtal om ekonomi och pengar, det är fortfarande sådant vi inte gärna pratar om och det finns en del skuld kopplad till att inte kunna hantera sin privatekonomi, fortsätter Veronica Hultman.

En digital kurs i ett känsligt ämne har sänkt tröskeln för de som vill anmäla sig. Det tillåter deltagare att delta med avstängd kamera från en trygg hemmiljö och därför vara anonyma.

Satsningen Vi folkbildar oss digitalt, med cirklar i allt från privatekonomi till skrivarkurs, blev överraskande populär under pandemin. Till och med Excel-cirkeln blev fullbokad på bara ett dygn. Samtliga cirklar har varit kostnadsfria för att stärka folkbildningen även i pandemitider.