Hoppa till huvudinnehåll

Årets arbetsplatsbibliotek 2021 finns i äldreomsorgen i Nässjö

Publicerad

Bokombudet Camilla Johansson tilldelas pris för sitt arbete med att starta upp och utveckla ett arbetsplatsbibliotek för de poolanställda* inom äldreomsorgen i Nässjö kommun. Hennes initiativ Pooloteket tilldelas utmärkelsen Årets arbetsplatsbibliotek som årligen delas ut av ABF och LO-förbunden.

Barbro Moberg, kulturansvarig på Kommunal och Camilla Johansson, pristagare

Pooloteket, som fått sitt namn efter personalens anställningsform, prisas med motivering att det har lyckats sprida läsglädje genom böcker de anställda inom den kommunala äldreomsorgen i Nässjö kommun. Personalen på äldreboendet kommer från olika länder, kulturer och har även olika litterära bakgrunder. Camilla Johansson har lagt tid och energi på att kunna erbjuda något för alla, oavsett läsvana och språkfärdigheter. Biblioteket och läsningen lägger grunden för många goda samtal och skapar gemenskap.

Priset delas ut årligen av ABF och LO-förbunden i syfte att främja läsning. 

– ABF arbetar varje dag för att människor ska få tillgång till språket oavsett hur många böcker det stod i bokhyllan under uppväxten. Arbetsplatsbibliotek spelar en viktig roll för att stimulera läslust i vardagen, säger Robert Aslan, facklig-politiskt ansvarig på ABF.

Prisutdelningen ägde rum måndagen den 22 november på Bommersvik. Prisutdelare var Helén Pettersson, förbundsordförande för ABF Sverige. Biblioteket fick en vinstsumma om 10 000 kronor att köpa böcker för samt ett författarbesök värt 10 000 kronor.

Vad är en poolanställning?

*En poolanställning är en anställning i en lokal bemanningspool på en arbetsplats. Anställda i poolen används för att täcka upp vid sjukdom samt vid arbetstoppar. Målet med anställningsformen är att fler ska kunna erbjudas en heltidsanställning med den frihet det innebär samt att skapa en kontinuitet för de äldre och, så klart, för övrig personal. Det ger större möjlighet att planera sitt liv när man i förväg vet när man ska arbeta och en större frihet att planera sin lediga tid jämfört med en osäker visstidsanställning.

Läs mer:

Läs en intervju med Camilla Johansson och hur du kan starta ett arbetsplatsbibliotek hos Kommunal: https://www.kommunal.se/nyhet/camillas-poolotek-vinner-arets-arbetsplatsbibliotek

...och ytterligare en intervju i tidningen Kommunalarbetaren:
https://ka.se/2021/11/22/camilla-har-skapat-arets-arbetsplatsbibliotek/