Hoppa till huvudinnehåll

Skrivarskola tillbaka i lokalt samarbete

Publicerad

Efter en lyckad första omgång återkommer StreetGäris skrivarskola i samarbete med ABF Botkyrka-Salem och med författaren Miriama Jobe som cirkelledare.

Foto: Christopher Fabes

Stärker den inre rösten

Skrivarskolan River me to freedom vänder sig till de som drömmer om att skriva och vill gå från dröm till handling. Under studiecirkeln får deltagarna prova på olika former av skrivande och olika teman med syfte att stärka den inre rösten och växa som skribenter. Mariama Jobe, författare, projektledare och social entreprenör, leder cirkeln och lovar att det blir högt i tak.

– Som barn hade jag grova tal- och skrivsvårigheter. Det kändes ofta som om jag hade ett hänglås om munnen när jag talade och stora murar att bestiga när jag skrev. Genom det skrivna ordet har jag själv hittat en frihet. Skrivarskolan har för avsikt att just befria kursdeltagarna från olika hinder och stärka dem som skribenter och kreatörer, säger Mariama Jobe.

Inspirerar det lokala samarbetet

Under våren 2021 anordnade ABF skrivarskola både för arbetare, tillsammans med LO, och för kvinnor och icke-binära, tillsammans med StreetGäris. Nu är verksamheten tillbaka med en andra omgång på lokal nivå, i ett samarbete mellan ABF Botkyrka-Salem och StreetGäris. Liksom tidigare kurstillfällen är trycket på platserna stort – över 50 personer sökte och 12 fick plats.

– Vi märker att det finns ett stort intresse för skrivarskolan och att människor vill uttrycka sig i text. Framgången med skrivarskolan har dessutom väckt tankarna på att anordna fler liknande kurser lokalt, säger Mohammed Ryback som är verksamhetsutvecklare på ABF Botkyrka-Salem. 

Skrivarskolan, som är digital, består av totalt sex tillfällen varannan vecka och startade den 21 september.

StreetGäris är en intersektionell organisation med fokus på feministiska och antirasistiska frågor för personer som definierar sig som kvinnor eller icke-binära. Föreningen anordnar föreläsningar, workshop och utbildningar, har flera olika digitala nätverk och opinionsbildar kring sina kärnfrågor.

Vill du också stärka den lokala verksamheten för din förening eller gå en studiecirkel i att skriva? Tveka inte att kontakta ABF där du bor.