Hoppa till huvudinnehåll

Lyckad luffarslöjd i digitala cirklar för synskadade

Publicerad

Synskadades Riksförbund (SRF) förväntade sig vissa svårigheter när de bestämde sig för att genomföra digitala cirklar i luffarslöjd, nåltovning och tvåltovning för sina medlemmar. Det visade sig dock att den enda som upplevde problem när mörkret föll i deltagarnas rum, var den seende cirkelledaren.

Foto: SRF

Trygghet i tekniken

Skapa loss är ett projekt som SRF driver med ABF som samarbetspartner. Projektet visar möjligheterna för synskadad att återuppta eller utveckla ett intresse inom kultur och hantverk. Med hjälp av sin mobil eller dator och en seende cirkelledare kunde deltagarna utföra hantverket även digitalt under pandemin. Johan Bergström på ABF-distriktet i Skåne var en av de som medverkade i att omvandla cirklarna till digitalt format.  

– Min insats som ABFare handlade mest om att förstå deras behov, lyssna på vad de ville göra och sen tillsammans testa hur vi lättast åstadkommer detta. SRF skickade snabbt sin tekniker på digital cirkelledarutbildning hos ABF vilket gav dem bra förutsättningar att anpassa sin verksamhet, berättar Johan Bergström.

Seende cirklelledare

Inledningsvis var digitala kurser inte ett alternativ för de planerade hantverkscirklarna för synskadade. När restriktionerna under pandemin blev långvariga bestämde SRF ändå att de skulle försöka genomföra dem med teknikens hjälp.

– Tanken var först att synskadade skulle hålla i kurserna, men jag tänkte tvärtom och föreslog att vi istället skulle ha seende kursledare. På så sätt kunde vi dra nytta av fler aspekter av tekniken, berättar Lisbet Malmborg som är kursansvarig för kultur och hantverk på SRF.

Rent praktiskt gick det till så här:

  • Deltagarna fick ett paket med förberett material hem i brevlådan.
  • Dagen innan skickades en länk till ett Teams-möte ut.
  • Deltagarna riktade kameran på sin mobil eller dator mot hantverksprojektet när alla var uppkopplade i mötet.
  • Cirkelledaren, som såg alla på sin datorskärm, kunde hjälpa till när det behövdes.
  • Som ett extra stöd hade man SRF:s erfarna tekniker.

Tips från cirkelledaren

Melker Rosenberg, som jobbar för ABF Nordvästskåne var cirkelledare för luffarslöjden. Han upplevde en del skillnader jämfört med att ha kurser för seende, men han lärde sig flera nya saker under cirkeln:

  1. Jag är van vid att kunna visa med händerna, men nu behövde jag istället förklara med ord hur de skulle göra - en bra övning även inför andra cirklar!
  2. Det blev ett annat fokus på deltagarna och deras behov, på ett positivt sätt.
  3. Enda gången det märktes att det fanns ett funktionshinder var när mörkret föll och jag fick problem att se deras projekt på skärmarna. Det löstes så klart genom att jag bara bad dem tända lamporna!

Merparten av deltagarna fick blodad tand för hantverket och nu planeras en fortsättning, men med fysiska träffar. Fikapauser har trots allt sina brister i den digitala världen.