Hoppa till huvudinnehåll

Folkbildning + Instagram = sant

Publicerad

Våra digitala beteenden utvecklas i en rasande fart vilket lett till att allt fler söker folkbildande material även i sociala kanaler. Enligt rapporten Svenskarna och Internet, släppt av Internetstiftelsen 2020, använder 71 procent av alla svenskar Instagram. Kommunikatör Michaela Larsson ger fem tips om hur du bäst folkbildar på Instagram.

Foto: Privat

Michaela Larsson är kommunikatör på ABF Malmö, och har byggt upp flera Instagram-konton med tusentals följare genom åren – både egna, för föreningar och såklart för ABF.Här delar hon med sig av tips och råd för att komma igång med folkbildning på Instagram och lyckas bygga upp ett konto. 

– Om jag ska välja några organisationer som gör riktigt bra innehåll på Instagram så är det Nordiska museet (@nordiskamuseet) och Malmö Stadsarkiv (@malmo_stadsarkiv). Det enda dom publicerar är historiska fotografier tillsammans med beskrivande och folkbildande texter. Det har samlat tiotusentals människor kring deras konton som vill lära sig om historia, arkitektur och konst. Nordiska museet kör dessutom roliga frågestunder där de svarar på följarnas frågor om kulturhistoria, berättar Michaela Larsson. 

Michaelas fem bästa tips för Instagram

1. Tydlig profil 

En följare vill veta vad den får för innehåll om den följer dig. Våga vara nischad, det gäller i synnerhet om ni är en förening eller organisation, där är tröskeln för att följa generellt högre. Kanske bestämmer du dig för att kontot ska innehålla recensioner av studiematerial, folkbildning om arbetarrörelsens historia eller intervjuer med klimataktivister?  

2. Folkbilda! 

Människor törstar efter kunskap och bildning, det vet vi. Instagram är en riktig folkbildnings-oas, så använd ditt konto för att göra en folkbildningsinsats. Skapa kunskapsrikt innehåll som andra delar och sparar, kommentera aktuella händelser, ha frågestunder med dina följare, spara tematiska storys och guider eller gör tutorials, med andra ord instruktionsvideos i videoformat.  

3. Interagera och ha dialog 

Instagram är en social plattform, så ha dialog med dina följare! Det finns många kreativa sätt att lära känna följarskaran. Du kan till exempel ha livesändningar, frågestunder, omröstningar och quiz. Genom att vara social och lyhörd bygger du relationer med dina följare vilket skapar förutsättningar för ett bra klimat på ditt konto.  

4. Samarbeta med andra

Ett sätt att nå ut bredare är att samarbeta med andra konton. Ni kan ta fram ett gemensamt material som ni publicerar på bådas konton där ni taggar varandra. Eller hålla livesändningar där personer från två olika konton samtalar om ett ämne inför bådas publiker. Dela och lyft fram andras innehåll, nätverka och skapa allianser. 

5. Gör det du tycker är kul 

Det viktigaste tycker jag är att skapa innehåll och dela sådant du brinner för. Engagemang skiner igenom. Var autentisk och var inte rädd för att vara personlig ibland, oavsett om du är en privatperson eller om det är ett föreningskonto. Hitta din grej och kör på det, så kommer likasinnade och nyfikna dyka upp.