Hoppa till huvudinnehåll

Äntligen får vi arrangera ett fysiskt Ordet Fritt efter pandemin

Publicerad

När en pandemi kom i vägen fick Ordet Fritt 2021 bli Ordet Fritt 2022. 18–20 maj nästa år är det äntligen dags och då kommer ABFare från hela landet och våra vänner att få ta del av tre fullspäckade folkbildningsdagar. Mitt bland utställningarna på Länsmuseet i Gävle bjuds vi på över 450 programtimmar där det finns någonting för alla som vill fylla på med kunskap och inspiration. I spetsen för arrangemanget står Annika Eriksson som leder arbetet.

Annika Eriksson är van vid att anordna större arrangemang. Bland annat har hon varit ombudsman för Socialdemokraterna och projektledare för olika stadsfestivaler och mässor. Nu håller hon i dirigentpinnen för ABF:s folkbildningsfest Ordet Fritt.

– Under Ordet Fritt kommer besökarna att kunna ta del av över 450 programtimmar. Utbudet är både spetsigt, brett och relevant för hela organisationen. Det finns något för alla och det genomgripande temat är folkbildning, säger Annika Eriksson.

Länsmuseet i Gävle fylls av folkbildning

Navet för Ordet Fritt kommer att vara Länsmuseet Gävleborg i centrala Gävle och föreläsningar och workshops kommer att hållas mitt bland utställningarna. Att arrangemanget hålls på museet gör det också möjligt att använda konsten och de historiska utställningarna som en förlängning av programmets innehåll. Dessutom kommer museet själva att bidra med en del programpunkter, bland annat hur de arbetar med pedagogik och folkbildning.

– Förutom Länsmuseet kommer huvudplatserna för Ordet Fritt att vara Musikhuset och Elite Hotell. Platserna ligger nära varandra i en triangel och det är bara ett par minuters gångavstånd emellan. Det gör att vi kan skapa en folkfestskänsla med närhet och gemenskap både utomhus och inomhus, säger Annika Eriksson.

Airbnb för ABFare

Många är sugna på att umgås, mingla och få nya kunskaper på plats tillsammans med andra efter pandemin. För att så många som möjligt ska kunna besöka arrangemanget – oavsett de lokala ekonomiska resurserna – erbjuder Ordet Fritt bredare alternativ för bland annat boende.

– Ordet Fritt kommer att erbjudande boende i så många prisklasser som möjligt. Deltagare kan till och med bo gratis via vårt eget ABF-bnb. Det innebär att du bor hemma hos en ABFare i Gävle, äter frukost där och att ni tar er till konferensen tillsammans.

Förutom det omfattande programmet får du också möjlighet att gå på den stora bankettmiddagen som avslutar ABF:s folkbildningsdagar i Gävle. Den kommer att hållas i Brynäs hockeyarena, Monitor ERP Arena, och vara fylld av ABFare under en underhållande och varm fest.

– För mig betyder det här arrangemanget sammanhang, gemenskap, möten mellan människor och nya samarbeten. Jag ser fram emot alla de naturliga mötesplatser som kommer att skapas under de här dagarna. Det känns fantastiskt att få arrangera ett fysiskt Ordet Fritt efter pandemin