Hoppa till huvudinnehåll

Akvarellkurs ledde till hjälp för flyktingar

Publicerad

Tusentals oppositionella tvingades emigrera från Belarus till Litauen efter protesterna 2020. När nu nästa flyktingvåg kom till de baltiska staterna från krigets Ukraina var det självklart för många belarusier att hjälpa de nyanlända från Ukraina. Ett av initiativen tog ABF Belarus, från början ett utvecklingsprojekt i Minsk, som flyttat till Vilnius. ABF organiserar kurser för flyktingarna och volontärer samlar in pengar, köper mediciner, kläder, hygienprodukter och organiserar leveranser till ukrainska gränsen.

Dmitry Loisha lyfter en låda
Dmitry Loisha. Foto: Alexander Belousov

Det finns en stark känsla av att vilja hjälp 

ABF Belarus kontor i Vilnius liknar numer ett lager. Överallt står lådor staplade med inskriptioner: läkemedel, sprutor, bandage, blöjor och bindor. Där anges också adresser till Kiev och Lviv, till vilka varorna ska levereras. 

I fredstid var frivillighetskrafterna främst engagerade i utbildning. De mest populära cirklarna gickunder namnen – Akvarelltid, Bokklubb och En dag på museet.  

Kriget har skapat andra behov. Det betyder inte att utbildningsprojektet har stannat av, men inriktningen har delvis förändrats, ABF arrangerar nu exempelvis språkutbildningar för kvinnor och kurser i psykisk ohälsa för tonåringar. 

– Under krigets första dagar kom dussintals, om inte hundratals människor hit, med mediciner, pengar, kläder. Många förklarade att de åtminstone ville göra något snarare än  ingenting alls, säger ABF-volontären Dmitry Loisha. 

– Majoriteten är belarusier som kände till oss tidigare och som svarade på initiativen att hjälpa Ukraina på sociala forum. Men det finns också litauer, ryssar och ukrainare som hjälper till. 

Hjälp kommer från många olika håll 

En man som i vanliga fall är chef för ett litet företag i Belarus, jobbar nu frivilligt som volontär och kör skåpbilen som snart börjar sin färd mot Polen. 
– Scrollar man bara nyhetssidor hjälper man ingen, kommenterar han krasst.  

En av de flitigaste besökarna är en av våra egna cirkeldeltagare, han gick på ABFs akvarellkurser berättar Dmitry. Han sa att cirklarna både hjälpte honom att koppla av och att utveckla sina färdigheter i måleri, och när han såg vårt anslag om hjälp så började han genast att organisera hjälparbetarna och transportera humanitärt bistånd till gränsen.  

Dmitry Loisha berättar vidare om hur ett litauiskt initiativ dök upp, som organiserade transporten av humanitära varor till gränsen mot Polen. Att etablera transportkedjor är svårt, men oväntat många aktiva dök upp som började utveckla rutter, hitta bilar och samordna transporterna med de andra volontärerna.  

De flesta av lådorna som lastas in i bilarna är märkta med ABF-dekaler.  

 – Efter att kollegorna i Ukraina hade sett våra klistermärken ringde de med tårar i ögonen. Det var viktigt för dem att känna att de inte bara hade ett materiellt stöd utan också ett moraliskt. 

 * En del av de intervjuade är anonyma i texten. Texten publiceras med tillstånd av ABF Belarus (i exil i Litauen) den 24 mars 2022.