Hoppa till huvudinnehåll

Gott nytt folkbildningsår!

Publicerad

Helén Pettersson och Annica Dahl från ABFs förbundsledning summerar året som gått, spanar framåt och önskar alla folkbildningsvänner en god jul och ett gott nytt år.

ABFs förbundssekreterare Annica Dahl (t.v.) och förbundsordförande Helén Pettersson (t.h.). Fotograf: Patrick Trädgårdh.
ABFs förbundssekreterare Annica Dahl (t.v.) och förbundsordförande Helén Pettersson (t.h.). Fotograf: Patrick Trädgårdh.

Nu nalkas julen och ett nytt år väntar runt knuten. Vi ser tillbaka på ett mycket händelserikt 2022. Efter två tuffa år med pandemi slopades äntligen restriktionerna. Men vi hade knappt hunnit andas ut innan världen gled över från en overklighet in i en annan, när invasionen av Ukraina blev ett faktum.

Många ukrainare sökte skydd i Sverige. Precis som under flyktingkrisen 2015 väntade vi inte på uppdrag från staten utan mobiliserade och ställde om för att snabbt möta flyktingars behov. Tiotusentals ukrainare har tagit del av studieförbundens verksamhet med exempelvis studiecirklar i svenska och samhällsorientering. Något som uppmärksammats flitigt i media.

I Sveriges Radio löd exempelvis en av rubrikerna: De får möta sina landsmän på ABF: "Vi är som en liten familj”. Medan mammorna läste svenska fick barnen gå på fritidsverksamhet och rita, pyssla och leka. Vi har fyllts med en sådan otrolig stolthet varje gång vi läst om hur ABFare runtom i landet arbetat stenhårt för att välkomna människor på flykt.

2022 har präglats av kriget i Ukraina och dess följdeffekter, säkerhetshot och Sveriges ansökan till Nato, skenande bränsle- och matpriser, stigande inflation och ränta, ett polariserat val och en blåbrun regering. Svenska hushåll har inte varit så pessimistiska kring landets ekonomi sedan finanskrisen 2008, visar siffror från Konjunkturinstitutet. Vad är folkbildningens roll i denna tid?

Vårt svar: att vända oro till hopp och passivitet till handlingskraft.

ABF har verksamhet i alla Sveriges 290 kommuner. Från norr till söder, på lands- och glesbygden och i städerna och dess förorter. Vi är en lokalt förankrad mötesplats för folkbildning, organisering och kultur för hundratusentals människor runtom i landet.

Folkbildning kan beskrivas som en process där vanligt folk, oftast kortutbildade, tar egna initiativ för att lära sig och förändra saker tillsammans med andra. På ABF kan det vara en studiecirkel i svenska med ukrainska flyktingar i Piteå, en utbildning för antinazistiska folkbildare i Eskilstuna eller en digital skrivarkurs med arbetare från hela landet.

I slutändan handlar folkbildning om det outtröttliga arbetet för att ge alla möjlighet till egenmakt och livslångt lärande, oavsett bakgrund och utan pekpinnar uppifrån. Att så de första fröna till hopp och framtidstro.

Vi är övertygade om att denna folkbildning är det bästa bindemedlet, kittet, för att hålla ihop människor och ett samhälle. I synnerhet i tider av pessimism och oro.

För där samhällsservicen försvinner och fabriken, matbutiken eller sjukhuset lägger ner blir ABFs röda skylt en symbol för något stabilt, bestående och hoppfullt – en symbol om att möjligheterna till förändring fortfarande finns kvar.

I år fyllde ABF 110 år. Om det är något vår historia påminner oss om, så är det den väldiga kraften i människor som går samman för att vända utvecklingen. Vi har gjort det förut, och vi kan göra det igen.

Om vi kavlar upp ärmarna, tror på folkbildningens samhällsförändrande kraft och gör det vi kan för att göra världen lite bättre. En studiecirkel eller ett arrangemang i taget.

Med de avslutande orden vill vi önska alla folkbildningsvänner en god jul och ett gott nytt år!

Helén Pettersson
Förbundsordförande
ABF

Annica Dahl
Förbundssekreterare
ABF