Hoppa till huvudinnehåll

Tillsammans motverkar vi traumat

Publicerad

Varje söndag på ABF i Frölunda träffas kvinnor och barn som just kommit till Sverige från Ukraina. Träffarna organiseras av Ukrainska Alliansen i Sverige som har ett centralt samarbetsavtal med ABF. Ukrainska Alliansen hjälper till med allt från läxläsning, insamlingar, råd och stöd, till att undervisa i svenska.

Ukrainska Alliansen i Sverige
Tetyana Rep och Charlotte Löfstrand. Foto: Lars Wiberg

– Flyktingar är särskilt utsatta för trafficking, säger Tetyana Rep som är ordförande för Ukrainska Alliansen i Sverige, vi uppmanar därför kvinnor att söka boende via kända organisationer och inte rum direkt utlagda av privatpersoner. Tyvärr så utnyttjar vissa män kvinnor som befinner sig i en svag situation.  

Ukrainska Alliansen i Sverige har varit verksamma sedan 2009 och finns i dag på olika orter från Trelleborg i söder till Gävle norr om Stockholm.  

När kriget började informerade vi på vår hemsida om aktiviteter och stöd för flyktingar på ABF vid Frölunda torg, säger Tetyana Rep och fortsätter: Under de två söndagarna som varit har vi haft hög aktivitet med många personer som anslutit sig. Det har deltagit extremt många kvinnor och barn som behövde hjälp och stöd. Vi samlande ihop exempelvis leksaker och sanitetsprodukter. Vi har även samlat in medel för att stötta mottagningen av flyktingar i Moldavien. Många i Sverige känner bara till att man kan stötta flyktingmottagningen i Polen, så därför satsade vi på Moldavien också.  

Utanför ABF i Frölunda lyser vårsolen. Inne i byggnaden pågår en febril aktivitet när Tetyana och Charlotte Löfstrand (styrelseledamot) berättar om allt som måste organiseras:  

 Barn och kvinnor vill känna sig trygga och säkra, därför erbjuder vi gemensamma aktiviteter och utbildningar i svenska. Vi är allt från vanliga personer till högutbildade kvinnor, psykologer, mentorer, jurister och läkare som alla hjälps åt. Vi bjuder på mat och umgås tillsammans, säger Tetyana och Charlotta tillägger: Man kunde se hur glada alla barnen blev och att mammorna/kvinnorna tillfälligt mådde mycket bättre efter att de fick komma hit i söndags.

För den som befinner sig i ett trauma tillstånd gäller det att skapa och finnas i ett sammanhang för att inte vara fast i sitt traumat hela tiden, där spelar föreningslivet och civilsamhället en viktig roll.

 Målet är att hjälpa barnen och kvinnorna så att de ska må bra och känna sig säkra, säger Tetyana och fortsätter: Krig påverkar människor väldigt hårt och kan skapa ett trauma för resten av livet. Vi vill hjälpa alla så att de kan känna lugnet, säkerheten, gemenskapen och tron på framtiden. 

Tetyana håller stolt upp den ukrainska flaggan utanför ABF i Frölunda.

 Vi var ett trettiotal personer som deltog i söndags. Nu ser vi en stor ökning av flyktingar de kommande veckorna. Det är också otroligt viktigt för vår förening att vi har unga ledare som har fått utbildning av ABF och att civilsamhället står bakom med lokaler och pedagogiskt stöd så att de snabbt kan lära sig svenska och sedan komma in i arbetslivet. Med det stöd vi får i Sverige vågar vi tro på Ukrainas framtid.