Hoppa till huvudinnehåll

Ellos i Borås har årets arbetsplatsbibliotek

Publicerad

Lagerarbetaren Cathrine Jansson och biblioteket på e-handelsföretaget Ellos i Borås tilldelas priset Årets arbetsplatsbibliotek av ABF och LO-förbunden.

Lagerarbetaren och bokombudet Cathrine Jansson på plats vid arbetsplatsbiblioteket på Ellos. Fotograf: Åsa Tobrant.
Lagerarbetaren och bokombudet Cathrine Jansson på plats vid arbetsplatsbiblioteket på Ellos. Fotograf: Åsa Tobrant.

– Det känns jättekul att vi blir uppmärksammade på det här sättet. Jag hoppas att det här priset inspirerar till fler arbetsplatsbibliotek runtom i landet. Det är enklare än vad man tror att starta upp ett, säger Cathrine Jansson, lagerarbetare och bokombud.

Lagerarbetaren Cathrine Jansson, från Byttorp i Borås, började arbeta på Ellos som 18-åring och har jobbat på företaget i 44 år. Hon är bokombud för biblioteket på Ellos och fackligt aktiv i Handelsanställdas förbund.

Arbetsplatsbiblioteket på Ellos ligger i anslutning till företagets personalrestaurang. Det har funnits i 35 år, består av cirka 100 böcker samt ljudböcker och har ett långvarigt samarbete med Borås stadsbibliotek.

– Med detta pris vill vi lyfta folkbildningshjältar som Cathrine. Arbetsplatsbibliotek öppnar upp litteraturens värld för fler och är ett bra exempel på hur man kan sprida bildning och kultur i människors vardag, säger Helén Pettersson, förbundsordförande för ABF.

Årets arbetsplatsbibliotek har delats ut sedan 2014 av ABF och LO-förbunden. Bland tidigare pristagare finns bokombud och arbetsplatsbibliotek hos äldreomsorgen i Nässjö, häktet i Örebro och smältverket Kubal i Sundsvall.

Vinnaren får 10 000 kronor att handla för till sitt arbetsplatsbibliotek och ett författarbesök värt 10 000 kronor. Priset delas ut den 9 november 2022 på Viskadalens folkhögskola i Seglora, Borås kommun.