Hoppa till huvudinnehåll

Tillsammans för klimatet – omställningsveckan 2022

Publicerad

Under vecka 47, som avslutas med Black Friday, går ABFs årliga omställningsvecka av stapeln. Studiecirkel om mat, utställning med återbruk och föredrag om prepping är något av det som händer runt om i landet.

Kollage av bilder på temat kollektivodling. Några personer står  vid odlingsbäddad. En närbild på en planta med en skylt där det står mangold.

Allt fler är engagerade i klimatfrågan och många vill ställa om för att hejda den pågående krisen. Frågan är i vilken ände man ska börja? Svaret hos flera ABF-avdelningar är att göra något utifrån sin situation och intresse.

Folkbildning avgörande

Hanna Norling är verksamhetsutvecklare på ABF Gästrikebygden och säger att ABF och folkbildningen har en avgörande roll för omställningen.

– Större samhällsomdaningar behöver komma från folket, och då behöver man skaffa sig kunskap. För att veta mer om situationen, men också för att kunna göra aktiva val, säger hon.

ABFs övergripande arbete med klimat och omställning går under parollen Omställning tillsammans, i detta arbete ingår ABFs omställningsvecka som hålls i slutet av november. Det är ett alternativ till Black Friday och en chans för den som vill lära mer om klimatet att engagera sig tillsammans med andra.

– När man pratar miljö och klimat så är det mycket allvar, men vi vill tillgängliggöra verksamheten för fler. Det finns också många olika ingångar, säger Hanna Norling och fortsätter:

– Jag tycker det är bra med en nationell temavecka. Under omställningsveckan når vi ut och kan hitta fler samarbeten. Vi får tid att tänka längre kring omställning, vad ABF vill och kan göra för klimatet och hållbarhet.

Lokala samarbeten

ABF Gästrikebygden är med i föreningen Omställning Gävle och samarbetar också med tre andra studieförbund lokalt om klimatstudier. Det är Bilda, Studiefrämjandet och Studieförbundet Vuxenskola. Tillsammans vill man engagera fler deltagare, och planer finns på att dra igång en miljöfestival. Inför valet arrangerade man ett gemensamt klimatsamtal.

När ABF drog igång omställningsveckan 2021 var ABF Huddinge en av avdelningarna som hängde på. I år blir det bland annat en föreläsning om urban omställning där man också mjölksyrar grönsaker tillsammans.

– Omställning är något man måste göra permanent i sitt liv. Vårt fokus är att hitta små saker som kan nå en bredare målgrupp, säger Sofi Starud, verksamhetsledare på ABF Huddinge.

Omställning en klassfråga

I klimatrörelsen pratar man om en rättvis omställning för klimatet. Möjligheten att påverka och förändra beteende skiljer sig åt. Dels är skillnaden stor mellan Sverige och andra länder som redan drabbats hårt av klimatkrisen, dels mellan olika samhällsklasser här.

– De som ställer om är ofta de som har råd att köpa en gård och odla sina egna grönsaker. Det är en klassfråga att kunna komma med sina eko-reko matlådor till jobbet, säger Sofi Starud och fortsätter:

– Vi försöker i stället hitta de saker som inte kräver ekonomiska resurser. Det finns också några saker som är billigare att göra på ett schysst sätt, till exempel att lappa och laga.

Extremväder och elavbrott

Även hos ABF Ånge tar klimatfrågan plats i verksamheten. Exempel är studiecirklar i återbruk i samarbete med Röda korset. Beredskap inför kommande kriser är ett återkommande perspektiv. Man har till exempel haft en föreläsning under hösten om hur den som bor i lägenhet ska planera för händelser som extremväder eller elavbrott.

– Jag fick en tankeställare år 2000 när vi hade en jätteöversvämning här i Ånge kommun. Vattnet steg uppåt fyra meter och det flöt höbalar i Ljungan. På ett ställe var man tvungen att elda upp ett hus för att det inte skulle dras ned i ån. Då stod vi och tittade på elden och vattnet och kände oss små, kommenterar Inga-Märta Edlund, ombudsman på ABF Ånge.

”Har ni preppat?”

Inga-Märta brukar fråga dem hon möter om de har preppat, och får ofta förklara att prepping handlar om beredskap. De flesta har något de förberett, och så byter man idéer med varandra.

– Om man har strömavbrott två-tre veckor, det är ju inte så lätt. Man kan bli väldigt isolerad. Då är grannsamverkan viktig, säger Inga-Märta Edlund och fortsätter:

– Nu ska vi försöka lära fler yngre att tänka i de banorna, bland annat ska ABF vara med på en mässa som gymnasiet har här i Ånge.

Bra val för planeten

Folkbildning för omställning, med sikte på ett hållbart samhälle, är ett sätt att bidra till lösningar när rapporterna om situationen för klimatet globalt är allt annat än upplyftande. Hanna Norling från Gävle hoppas att ännu fler hänger på omställningsveckan.

– Vi önskar att man får upp ögon och ser vikten av att vi tillsammans gör bra val som gynnar planeten i slutändan. Till att börja med till vardags, men också så man kan påverka politiken. Jag vill att vi på ABF bidrar till att det tas bättre beslut i de här frågorna, säger Hanna Norling.

Utställning om återbruk hos ABF Ånge.

Visste du att...

ABF arrangerar en nationell omställningsvecka i samband med Black Friday i november. Tanken är att ge så många som möjligt möjlighet att prova på omställningsarbete, bilda sig kring klimatförändringar, påverka politiker och diskutera vad som är möjligt att göra tillsammans lokalt.

Omställningsveckan är en vecka av aktiviteter i hela landet som kan bidra till att uppmärksamma FN:s globala mål för 2030. Ambitionen är att arrangera veckorna till och med år 2030 för att fortsätta att inspirera och folkbilda tills målen är nådda.

Läs mer om hur du kan engagera dig genom ABF under omställningsveckan:

Agera för klimatet tillsammans med ABF - ABF

Läs mer om ABFs arbete inom området klimat och omställning

#omställningsveckan

 Text: Anna Morin