Hoppa till huvudinnehåll

Mat – en het fråga under Krisberedskapsveckan

Publicerad

Vecka 39 genomförs Krisberedskaps-veckan i Sverige. Med årets tema mat vill Myndigheten för samhällsskydd och beredskap sprida information för att öka kunskap och medvetenhet om krisberedskap.

en person ställer ner burk bland andra människor

Varje år sedan 2018 genomförs Krisberedskapsveckan i Sverige med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som avsändare. Denna kampanjvecka är till för att öka krisberedskapsmedvetenheten hos oss invånare. På MSBs hemsida har de skrivit: ”Det finns mycket som kan hända. Till exempel transportstörningar, översvämningar, skogsbränder, it-attacker, terrorangrepp och militära konflikter. Vårt samhälle är sårbart, inte minst för att vi behöver el till väldigt mycket. El kan slås ut av allt ovanstående. Efter bara en kort tid kan vardagen bli besvärlig.”

Årets tema: Mat

Krisberedskapsveckan har haft olika inriktningar och årets viktiga tema är Mat, något som är grunden för vår existens och viktig för vår sociala samvaro. MSB kan också påvisa att människors intresse för matlagning, odling, hållbarhet och förvaring av livsmedel ökar i takt med att omvärlden känns alltmer osäker och oförutsägbar.

I Sverige pratas det om att vår grad av självförsörjning av mat är på cirka 50 procent, det betyder att varannan tugga vi stoppar i munnen importeras från andra länder. Skulle transporter och leveranser av mat stoppas dröjer det inte länge förenshyllorna i mataffären gapar tomma.

Idag uppmanas vi att ha en egen hemberedskap för en vecka. Det betyder att du som individ är ansvarig för att du och din familj klarar er själva i hemmet vad gäller mat, vatten, värme och kommunikation. ”Hur tillagar jag min mat om elen försvinner, vart hittar jag vatten när det slutar rinna ur kranen, hur håller jag värmen i mitt hem om mina vanliga värmekällor slås ut och hur får jag information om vad som händer?” Är alla relevanta frågor man kan ställa sig själv när man tänker över sin hemberedskap. Många väljer att skapa sig en krislåda, vilket kan vara en god idé att börja sina förberedelser med.

Gemensamma insatser skapar trygghet

Men du och dina grannar kan påverka er vardag, redan idag. Genom att förbereda sig tillsammans med andra, söka kunskap och sedan göra gemensamma insatser skapar vi trygghet. Kanske handlar det om att anlägga en gemensam odlingsyta eller att inreda ett utrymme i ett bostadsområde med förnödenheter om elen försvinner. Om krisen inte blir ett faktum, har du med all säkerhet fått nya vänner, och det är ju aldrig fel.

Läs mer om hur ABF jobbar med Prepping och hur du kan engagera dina grannar och bostadsområde.

På msb.se finns fler tips på hur du förbereder dig vid kris.

Lyssnartips: Podden Beredsam

Text: Hanna Norling, verksamhetsutvecklare, ABF Gästrikebygden